Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/jeff-koons-rostfria-kanin-saldes-for-rekordpris/

Konst

Jeff Koons rostfria kanin såldes för rekordpris

Jeff Koons ”Rabbit”. Foto: Seth Wenig/AP

I det kulturellt splittrade USA är beröringspunkterna mellan polerna allt färre. 

Rätta artikel

Men på onsdagskvällen möttes två världar: samlaren och tidigare finansmannen Robert Mnuchin – far till Trumpregeringens finansminister Steven Mnuchin – vann då budgivningen om Jeff Koons metallskulptur ”Rabbit” (”Kanin”) för 91,1 miljoner dollar, ungefär 900 miljoner kronor, en rekordsumma för ett konstverk av en ännu levande artist. 

Skulpturen ägdes tidigare av den legendariska publicisten SI Newhouse Jr, som dog 2017 efter att i decennier ha förvaltat ett förlagsimperium av fina liberala tidskrifter som New Yorker och Vanity Fair, två titlar som regelbundet gisslar den konservativa regering som Mnuchins son alltså företräder.  

Jeff Koons skapade ”Rabbit” 1986. Den 91 centimeter höga kaninen, som håller en morot i handen, erbjuder betraktaren ”en ändlös resa av associationer”, skrev auktionshuset Christie's i sin presentation av verket. Miljardärer från öst till väst erbjöds ”en möjlighet att äga kontroversen”. Mnuchin slog till, och vann, delvis tack vare att en annan storkonsument av Koons, casinokungen och Trumpvännen Steve Wynn, är i ekonomiskt trångmål efter metoo-anklagelser.