Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Kända konstnärer donerar verk värda nära en miljon kronor

Jakob Ojanen, Joakim Ojanen, Eva Mag och Rebecca Farrensteiner packar upp verken som har skänkts till auktionen.
Jakob Ojanen, Joakim Ojanen, Eva Mag och Rebecca Farrensteiner packar upp verken som har skänkts till auktionen. Foto: Jonas Lindkvist

Auktion för stöd.

En rad kända svenska konstnärer skänker nu konst till stödprojektet Artists for refugees. De donerade verken auktioneras ut den 11 oktober till förmån för Läkare utan gränser.

– Jag hade aldrig kunnat ana att det fanns ett så stort engagemang för att hjälpa till, säger initiativtagaren Rebecca Farrensteiner.

Farrensteiner ser auktionen som ett uttryck för en växande frustration inför det lidande som miljoner människor på flykt i dag blivit offer för.

– Jag tror att många i Sverige har fått nog av den pågående situationen och vågar en människa engagera sig för flyktingarna så vågar andra. Jag har mötts av extremt positiva reaktioner, säger Rebecca Farrensteiner, till vardags bokinköpare i Moderna museets butik.

Med hjälp av vänner, sitt privata nätverk i konstvärlden och god hjälp från flera framträdande gallerier i Stockholm har hon lyckats samla ihop en namnkunnig samling svensk konst, däribland verk av Klara Kristalova, Alfred Boman, Jim Thorell, Astrid Sylwan, Jesper Nyrén, Éva Mag, Ulf Rollof, Jenny Källman, Mari Rantanen, Jacob Dahlgren, Nadine Byrne, Paul Fägerskiöld, Aida Chehrehgosha, Lisa Jonasson, Matti Kallioinen och Andreas Eriksson. De donerade verken, hittills ett sextiotal, är värderade till mellan 3.000 kronor och 70 000 kronor. Hela samlingen väntas inbringa 700.000–800.000 kronor. Samtliga intäkter från auktionen på Södra teaterns stora scen går oavkortat till Läkare utan gränser, mer info via artistsforrefugees.com.

– Det finns ett enormt engagemang för att hjälpa till. Många har själva länge känt att de ville bidra på något sätt. Mitt mål från början var att få ihop 100.000 kronor för då hade jag samlat in mer pengar än jag haft möjlighet att göra som individ, säger hon och tillägger.

– Jag är ju amatör i ett sådant här auktionssammanhang, men det här var en idé som helt enkelt behövde förverkligas. Jag kände att jag inte hade något val för jag ville göra något mer för alla dem som flyr och nu gör jag vad jag kan och det gör konstnärerna också genom att donera sina verk, säger hon och understryker hur glad hon blivit under projektarbetet av hur många människor som engagerar sig.

– Jag är inte så lättrörd, men under det här arbetet har jag blivit tårögd gång på gång av hur fina människor är.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.