Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konflikter bakom Lindberg De Geers uppsägning

Marianne Lindberg De Geer säger upp sig från tjänsten som konst- och designchef vid Kulturhuset Stadsteatern med omedelbar verkan. Hon riktar skarp kritik mot organisationens ledning. Dokument som DN tagit del av visar på konflikter mellan Marianne Lindberg De Geer och hennes personal.

”Drömmen om Kulturhuset Stadsteatern som fri och djärv plats för konsten, yttrandefriheten och de dagsaktuella frågorna är borta”, skriver Marianne Lindberg De Geer i sin uppsägning som DN tagit del av. Hon lämnar sin tjänst som konst- och designchef med omedelbar verkan, i stället för att förlänga sitt förordnande till juni.

Under hösten har Marianne Lindberg De Geer varit starkt kritisk till Kulturhuset Stadsteaterns agerande i samband med Makode Lindes utställning ”Negerkungens återkomst” som senare fått byta namn till ”Makode Linde”. I sin uppsägning anger hon bland annat namntvisten och hanteringen av den uppskjutna pjäsen ”Flickvännen” som hon skulle ha regisserat som två anledningar till att hon säger upp sig.

Marianne Lindberg De Geer skriver att hanteringen av sammanslagningen av Kulturhuset och Stockholms stadsteater har lett till en kris i organisationen med otydliga mandat och stor förvirring som följd - något som lett till flera sjukskrivningar. Hon kritiserar även vd:n Benny Fredriksson som hon menar ”ställer medarbetare mot varandra”.

I ett pressmeddelande skriver Kulturhuset Stadsteatern att Marianne Lindberg De Geer valt att avsluta sin anställning en månad innan den skulle ha gått ut. Benny Fredriksson skriver:

– Marianne Lindberg De Geer är en färgstark person och en konstnär som alltid går sin egen väg. Under sin tid som konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern har hon legat bakom flera uppmärksammade och framgångsrika utställningar.

Marianne Lindberg De Geer menar själv i ett pressmeddelande som svar på Kulturhuset Stadsteaterns uttalande att uppgifterna om att hennes anställning skulle ta slut i februari inte stämmer, utan att ett muntligt kontrakt finns för en fortsatt tjänst fram till juni 2016. Någonting som hon menar har förhalats fram till måndagen – då hon i stället för att förlänga, valde att säga upp sig med omedelbar verkan.

Ett dokument från Kulturhuset Stadsteatern underskrivet av Benny Fredriksson som DN tagit del av daterat den 17 december styrker att ledningen föreslagit att ge Marianne Lindberg De Geer fortsatt uppdrag fram till juni 2016. Dock visar samma dokument att facket varit ”tveksamma” till förlängningen och krävt att Marianne Lindberg De Geers personalansvar vid en förlängning ska förflyttas till program- och produktionschefen.

DN har också tagit del av dokument från januari i år där personal på Kulturhuset Stadsteatern redogjort för konflikter och vad man upplevt som hot från Marianne Lindberg De Geer. Så sent som på måndagen, då Marianne Lindberg De Geer lämnade in sin uppsägning, beslutade man efter en incident att ”avvakta med att vidta eventuella åtgärder beträffande hotet då omständigheterna har förändrats sedan hotet inträffade.”

Karina Ericsson Wärn, som i dag är modechef vid Kulturhuset Stadsteatern, blir tillförordnad konst- och designchef under rekryteringsprocessen.

Kulturhuset Stadsteaterns VD Benny Fredriksson vill inte kommentera Marianne Lindberg De Geers uppsägning. DN har sökt Marianne Lindberg De Geer som inte heller har kommenterat uppsägningen ytterligare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.