Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Konst stals från museum i Uppsala

Konstmuseet Bror Hjorths hus i Uppsala utsattes under natten för ett inbrott.

De stulna konstverkens värde uppskattas till ett miljonbelopp.

Minst tre tavlor har stulits från Bror Hjorths hus. Verken det rör sig om heter "Margareta (naken)", "Margareta (klädd) och "Dansande flickor", skriver Upsala Nya Tidning.

Tidningens konstkritiker Sebastian Johans uppskattar att det sammanlagda värdet på de stulna tavlorna når ett miljonbelopp, men att det kunde ha varit värre.

– Detta är inga nyckelverk av Bror Hjorth. Jag misstänker att tavlorna hängde i nära anslutning till det fönster som tjuvarna tog sig igenom. Det hade funnits bättre verk att sno oavsett om man var ute efter fin konst eller pengar, säger han.

På sin hemsida uppger polisen att de larmades till platsen då inbrottslarmet gick. Väl på plats möttes patrullen av ett krossat fönster.

– Jag har ganska nyss kommit hit och brottsplatsen är avspärrad så jag har inte kunnat gå in själv. Men vad vi vet nu så är det ett antal målningar som är försvunna, säger museichef Tomas Järliden till TT.

Bror Hjorth (1894-1968) var skulptör, målare, tecknare och professor i teckning vid Konsthögskolan. Han ses som en av de främsta företrädarna för den konstriktning som brukar kallas primitivism eller naivism.

I Bror Hjorths hus samlingar finns närmare 1.200 verk – målningar, teckningar, grafiska blad, skulpturer och reliefer. Konsten visas i konstnärens hem och ateljé.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.