Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konstfack stoppade elev

Yonas Millares examensarbete har stoppats.
Yonas Millares examensarbete har stoppats. Foto: Emma Johansson
Konstfack har stoppat ett konstverk från vårutställningen. Skolans skäl är att verket bryter mot lagen. Konstnären anser att det handlar om att tysta ned obekväma åsikter.

Natten till den 8 november 2009 sprejades en vit Afroditestaty i Konstfacks foajé orange och blåprickig. Skolan polisanmälde omedelbart handlingen som vandalism. Men vad man inte visst var att det handlingen var en del av ett konstverk och att konstnären gick på skolan.

– Hela Konstfacks byggnad är gjort i en helvit funktionalistisk stil, och så har man kritvita statyer från antiken, säger konstnären Yonas Millares, som ligger bakom målningen av statyn. Det blir så totalitärt, som maktsymboler. Det är så jag tolkar det. Man visar på en typ av estetik och det går ihop med hur homogen själva utbildningen är.

Yonas Millares är själv född i Chile och har tillbringat mycket tid med sin släkt där. Där återkommer också de vita statyerna som kolonialmaktsmonument och ett sätt att tysta ned ursprungsbefolkningen och deras kultur, säger han.

Att spreja statyerna inne på Konstfack var ett beslut som växte fram, när han började på skolan och insåg hur vit och medelklassmässig den var. Millares ville visa på en motsatsestetik på flera nivåer. Sprayburkarna står hierarkiskt långt ner på konstkartan. Dessutom tyckte han att statyerna hade en sådan allvarsam och pretentiös ton som spred sig i rummet. Genom att måla dem i orange och blått blev de roligare.

–  På en konsthögskola borde det stråla mer glädje och liv, säger Millares. Så att det kan smitta av sig, snarare än ett slags stramhet. Det känns väldigt trist att hålla fast vid sådana traditioner. Konsten handlar väl om att förändra? Den måste ju vara i rörelse.

Varför gjorde du dem prickiga?

– Det visar på ett slags etnoestetik – aboriginer – det lägst stående man kan göra. Även afrikansk konst har lite av den här estetiken.

Yonas Millares hade velat att den prickiga Afroditen kunde få stå kvar, men efter två dagar försvann den. Eftersom han var mitt i sitt projekt ville han inte ge sig till känna med en gång. Men ju mer Yonas Millares tänkte på det, desto mer intressant blev det. Han funderade på att spreja fler statyer, skapa en triptyk och göra verket till sitt examensarbete.

– Jag tänkte att det här projektet är fan det bästa jag gjort. Då måste jag vara sann mot mig själv.

Men mötet om examensarbetet med handledaren blev inte som han tänkt sig.

– Hon tyckte att det var ett dåligt projekt, säger Yonas Millares och ler lite.

Handledaren, som själv är verksam konstnär, kopplade ihop det med konstnären NUG:s tunnelbaneverk och kallade det vandalism. Hon menade att man ”kramat sönder graffitikonstnärerna” och att Yonas Millares bara ville göra detta för att få uppmärksamhet. Vilket inte alls var tanken, säger Millares.

– Jag hade inte alls tänkt att det här skulle bli en tidningsgrej. Jag ville liva upp skolan.

Handledaren sa att Yonas Millares inte fick visa sitt verk på avslutningsutställningen och att han borde anmäla sig till polisen. Helena Söderberg är prefekt på Institutionen för design, konsthantverk ochkonst på Konstfack.

Vi bestämmer vad som visas på våra utställningar och där vill vi inte stödja skadegörelse eller brottslig verksamhet. Det hade ingen stark relevans heller.

Vad menar du med det?

– Jag kan inte svara för hur exakt lärarna har resonerat men det är ju en ganska allvarlig brottslig verksamhet att skada Konstfacks egendom.

Men det finns ju en tydlig kritik av en homogen och vit konstvärld, som tystar kulturhistoria. Kan inte det vara relevant?

– Det står ju i relation till att vi ska visa en brottslig handling. Vi vill ju inte uppmuntra ett sådant här beteende.

Men ska inte konst utmana och ifrågasätta rådande normer?

– Jo, det ska den absolut göra. Men den ska inte begå brottsliga handlingar.

Yonas Millares har erkänt för polisen och varit villig att ta konsekvenserna och betala sin skuld på 28 000 kronor för renovering av statyerna som polisen ålagt honom.

– Det är en av konsekvenserna som han får ta, säger Helena Söderberg. Den andra är att lärarna valde att inte ställa ut honom på vårutställningen. – Vi lever i en demokrati. Jag tar mitt ansvar, säger Yonas Millares. Men att tysta ned detta gör bara att jag vill jobba mer med den här sortens frågor.

Natten till den 8 november 2009

Natten till den 8 november 2009 sprejmålade Yonas Millares Afroditestatyn i Konstfacks foajé orange med blå prickar. Händelsen polisanmäldes som vandalism.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.