Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konstfacks elever kan stoppas av jurist

Efter flera konstbråk anlitar nu Konstfacks rektor Ivar Björkman jurister som bedömer elevernas verk. Två elevers verk riskerar att stoppas inför vårutställningen. ”Det gränsar till censur”, anser skolans kårordförande Erik Hellsten.

De två magisterstudenterna på konstlinjen, Magdalena Nordin och Oscar Guermouche, kan få sina verk stoppade från vårutställningen, som öppnar den 12 maj. Magdalena Nordin har använt musik från tv-spel i sitt verk och har fått motiveringen att det kan stoppas av upphovsrättsliga skäl. Oscar Guermouche har gjort ett verk som innehåller tre svenska flaggor med text på. ”Vi vill åka till Moskva”, heter det och texten är citat ur marschsånger från svenska jägarförband och handlar om att åka och ”döda ryssen” bland annat. Till flaggorna finns också en annan samling citat, tagna ur svenska medier, konsthistorien och näringslivet.

– Jag vill visa att det finns ett samband mellan uttryck som finns i samhället och de här sångerna, säger Oscar Guermouche.
Han har arbetat med verket i omgångar under flera år, professorerna på Konstfack har känt till verket och han har blivit godkänd av sin handledare. ”Vi vill åka till Moskva” har redan visats, i ett lite annat utförande, på Kalmar konstmuseum och i Moskva. Men nu kan verket alltså komma att stoppas från Konstfacks vårutställning, där avgångseleverna visar sina ­examensarbeten.

– För några veckor sedan fick jag veta att det slutgiltiga beslutet skulle tas av rektorn Ivar Björkman, i samråd med Anders Stening, den jurist som skolan har kopplat in.
Motivet angavs vara att verket strider mot ”lag om Sveriges flagga”, där det står att bara kungen får sätta bokstäver på svenska flaggan. Men brott mot lagen leder sedan 1971 inte till något straff.
– Jag visste att verket låg på gränsen juridiskt, men att det var en tandlös lag. Det är meningen att verket ska referera till Carl Johan De Geers ”Skända flaggan”.
Oscar Guermouche uppmanades att skicka in texterna som står på flaggan tillsammans med citatsamlingen till Ivar Björkman, Anders Stening och en annan jurist.
– Jag frågade varför, då hade de också insett att lagen om hur flaggan får hanteras inte kan stoppa verket.

Då var de i stället rädda för att ”Vi vill åka till Moskva” skulle kunna fällas för ”förargelseväckande beteende”. När ledningen skulle motivera varför hänvisade de till ett tretton år gammalt fall där en skinnskalle hade skrivit ”Valhalla” på en svensk flagga. Han störde ett nationaldagsfirande för ett par år sedan när kungen närvarade. De hänvisar alltså inte till något fall med en konstnär.

Oscar Guermouche kontaktade då Katarina Renman Claesson, jurist och forskare i upphovsrätt vid Stockholms universitet, för att få råd.
– Utan att vara expert på området verkar det tveksamt om kriterierna för förargelseväckande beteende kan göras gällande. Jag är särskilt tveksam till om det klart konstnärliga syfte som Oscar har med sina verk kan anses vara ett sådant beteende som skulle vara ”ägnat att väcka förargelse hos allmänheten”, säger Katarina Renman Claesson.
– Jag kan inte låta bli att tolka det här utspelet som ett försök att blidka medier och politiker och and­ra som plötsligt ska få vara med och påverka utbildningen, säger Oscar Guermouche.

Rektor Ivar Björkman säger att skolan har blivit mer ”noggrann” efter vårens uppmärksammade fall.
Är det inte bättre att professorerna bedömer vilka verk som ska visas?
– Självklart, det är deras arbete. Men juristernas bedömning tas med, om de anser att vi kan få ett ansvar som lärosäte.
Prefekt Olof Glemme, som varit länken mellan Oscar Guermouche och ledningen, säger att skolan har låtit jurister titta på flera studentverk inför vårutställningen.
– Vi kan inte bara ställa ut och hoppas att det kommer att gå bra. I synnerhet inte nu när vi har ögonen på oss. Vi har inte råd att bete oss naivt, säger Olof Glemme.
Oscar Guermouches verk har redan visats på Kalmar konst­museum, spelar det inte in?
– Det som hänger på Kalmar konstmuseum utsätts inte alls för samma kritiska granskning, någon måste ju anmäla för att det ska bli en rättsprocess mot verket och vi löper större risk för det som statlig institution.
Olof Glemme tycker inte att det är att gå över professorernas huvuden att låta jurister vara med i bedömningen om elevers arbete får visas.
– De är ju inte jurister, de kan knappast bedöma lagligheten i arbetet. Det kan få allvarliga konsekvenser för skolan, vi kan bli stämda. Vi måste se vilka risker vi tar, sedan ta ställning till om det är värt det.

Den utredning som rektor Ivar Björkman tillsatte efter de uppmärksammade fallen med etiskt omstridda studentprojekt kom fram till att skolan hade haft ansvar för att avstyra Anna Odells verk men inte någon inblandning i NUG:s graffitiaktion. Men Anna Odells verk kommer att ställas ut på utställningen i alla fall, det kan alltså bli olika regler som gäller för olika studenter, eftersom varken Anna Odell eller Oscar Guermouche är dömda för något.
Ordförande för studentkåren på Konstfack, Erik Hellsten, kände inte till att jurister granskar studenters verk.
– Jag förstår den huvudvärk som de sitter med i ledningen, men utan att ha sett verken och vara insatt tänker jag att staten inte kan gå in på och stoppa ett verk på förhand, det tangerar gränsen till censur. I alla andra sammanhang granskar man i efterhand, säger Erik Hellsten.
– Annars är jag nöjd med utbildningen, jag har förtroende för personalen på institutionen för konst. När verket visades i Moskva, i en version där texterna var översatta till ryska, censurerades det. Det är ju lustigt att Konstfack går på en sovjetiskt präglad linje de med, säger Oscar Guermouche.
DN har försökt att nå jurist Anders Stening utan resultat.
 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.