Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/konstfacks-rektor-yttrandefriheten-galler-aven-for-rektorer/

KONST

Konstfacks rektor: Yttrandefriheten gäller även för rektorer

Maria Lantz
Maria Lantz Foto: Konstfack

I egenskap av rektor för Konstfack har jag de senaste dagarna bland annat kallats ”oetisk” för att jag kommenterat en ordväxling mellan två konstkritiker. Detta är naturligtvis mycket illa. Och det är riktigt: en rektor ska inte lägga sig i konstkritiken, sådan maktutövning bör påpekas. Ändå kan det vara på sin plats med vissa förtydliganden.

En konsthögskola är mer än en plats för lärande. Den är i allra högsta grad också en kulturinstitution. Sveriges största konst- och designhögskola, konstfack, vill och ska ta plats i samhället. Därför är våra utställningar, föreläsningar och samtal något vi vill dela med oss av. Vi vill bidra till det offentliga samtalet och visa upp våra verk. I denna kommunikation är konstkritiken central. Genom kritiken synliggörs vi för andra och för oss själva, nya berättelser uppstår och vi kan förstå aspekter av konst, design och konsthantverk genom kritikerns läsning. Vår verksamhet får mening.

Eftersom konstkritik är viktig för vår institution vill vi gärna dela med oss av vad som sägs offentligt så att lärare, studenter och andra kopplade till Konstfack kan följa med och inspireras. Att vi skulle gått ut med våra kommentarer i något pressmeddelande är därtill en missuppfattning. De som prenumererar på våra nyheter får ett meddelande något som ofta sker fler gånger i veckan.

Den senaste veckans diskussion kring årets vårutställning på Konstfack är därför intressant för oss. Vi valde att på hemsidan länka till en ovanlig diskussion där Omkonsts Leif Mattsson kritiserar DN:n Bo Madestrand. I en kommentar till detta ville jag påpeka det faktum att man kan se på en utställning med olika ögon. Detta är inte ett försvar för endera sidan, utan ett försvar just för den oberoende kritiken. Att jag sedan ger Mattsson bifall i den positiva utsagan om utställningen citerar jag mig själv – just detta sa jag på pressvisningen. Som rektor ska jag lyfta fram våra studenter och deras arbeten.

Att sätta käppar i konstkritikens hjul har aldrig varit uppsåtet, tvärt om.
Yttrandefriheten är däremot en giltig princip för alla, även för rektorer.