Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konsthall satsar på hypnos

Raimundas Malašauskas
Raimundas Malašauskas
Raimundas Malašauskas, som är curator för ”Hypnotic show” ett konstverk som bara existerar i ett hypnotiskt tillstånd. Det visas på Bonniers konsthall under två föreställningar på fredag kväll.

Hur kan hypnos vara konst?

– Hypnos är mer ett medium än ett konstverk i sig själv. Vi använder det för att närma oss ett särskilt tillstånd i kroppen och sinnet som gör att vi kan bli mer öppna till vårt undermedvetna.

Så det är en helt subjektiv upplevelse?

– Exakt. Varje person kommer att uppleva det på olika sätt. Det handlar mer om att aktivera det som finns i sinnet.

Nu är det bara en liten grupp som får uppleva det här, går det att göra tillgängligt så att det inte känns så elitistiskt?

– Hypnos, precis som meditation, går att praktisera individuellt eller kollektivt. Det handlar om att försätta dig själv i ett tillstånd av förvåning och det här är bara ett förslag på en praktik för det. I den kontexten vi gör det passar en liten grupp bättre.

”The hypnotic show” pågår under en timme i ett hotellrum i Stockholm och kräver att publiken frivilligt låter sig bli hypnotiserade. I sitt pressutskick har Bonners konsthall även bifogat socialstyrelsens beslut som godkänner hypnosen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.