Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Konstnären Banksy kan vara fyra personer

Gåtan om vem gatukonstnären Banksy egentligen är har gäckat konstvärlden i många år. Nu hävdar sajten The Daily Beast att fyra personer ligger bakom pseudonymen – och att de avslöjat en av dem.

Frågan om vem som döljer sig bakom aliaset Banksy är ett av konstvärldens stora mysterier. Den brittiske gatukonstnären har varit aktiv sedan början av 1990-talet och gör graffiti- och stencilmålningar ofta i offentliga miljöer. Men konstnären har lyckats hålla sin identitet hemlig trots många spekulationer och försök att avslöja hen.

Eller dem – författaren William Kasper håller, enligt sajten The Daily Beast, på att skriva en bok om Banksy där han för fram teorin att det är fyra personer som verkar under namnet. Och Daily Beast hävdar nu att de knäckt en del av gåtan. En av de fyra ska vara graffitikonstnären James Hallewell, som också använder pseudonymen Ame. Bevismaterialet ska vara en nio år gammal bild där Ame enligt Kasper arbetar på ett Banksyverk i Israel.

Det är inte första gången någon hävdar att de knäckt Banksygåtan. 2008 skrev tidningen Mail on Sunday att Banksys riktiga namn var Robin Gunningham. En annan teori som förts fram är att Banksy i själva verket är frontmannen i triphopbandet Massive Attack, Robert del Naja, eftersom Banksys målningar dykt upp på platser som överensstämmer med bandets turnéschema. Men ingen har ännu definitivt löst mysteriet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.