Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Konstnärer bygger sin egen ö i cyberrymden

En virtuell mötesplats för konst och diskussion. Svenska konstprojektet The Port experimenterar med verkligheten i den virtuella världen.

I cyberrymden bland ettor och nollor ligger ön The Port, 16 hektar "utrymme" där människor från hela världen möts för att utforska ett framväxande offentligt rum.

Grundarna är de svenska konstnärerna Jakob Senneby och Simon Goldin som för 1.000 dollar köpt platsen av Second Life, en av Internets många onlinevärldar. 50 avatarer (den identitet som användaren skapar) kan delta samtidigt, men forumet är även tillgängligt för Second Lifes cirka 100.000 medlemmar.

- Vi upplåter vår ö till den som vill vara med. Tanken är att utforska vad det innebär att förlägga sin praktik till en sådan här plats i stället för någonstans i den fysiska verkligheten, säger Jakob Senneby.

Just nu deltar The Port på The Whitney Museum of American Arts hemsida med ett magasin kallat Flack Attack. Innehållet i magasinet bestäms helt av medlemmarna som träffats på The Port tre gånger i veckan under en månads tid.

- Det vi ställer ut är själva tillblivelseprocessen. Hur man kan organisera en öppen produktionsform och vad det får för konsekvenser för innehållet. Konstprojekt som anordnas av institutioner får ofta en smalare inriktning. Det här är ett sätt att utforska olika begrepp utan att begränsa sig till de konventionella kanalerna, berättar Simon Goldin.

Betyder det att man också upplåter plats till människor med värderingar som inte överrensstämmer med de egna?

- Absolut, alla har samma plattform. Och det är ju det som är tilltalande, att kunna träffa och arbeta med människor med andra synsätt och utgångspunkter, säger Jakob Senneby.

Temat för magasinet är autonomi och tanken är att vända och vrida på begreppet ur ett globalt perspektiv.

- Vi vill utforska hur idén om självständighet fungerar på någon annans villkor. Det kan appliceras på The Port som ju är beroende av Second Lifes kodsystem, men även på annan social kontext som en arbetsplats, ett galleri, en familj eller en ekonomi, säger Simon Goldin.

Magasinet ska distibueras i pappersform på The Whitney museum, men även finnas kvar via The Port så att innehållet hela tiden revideras. Tekniken bygger på samma idé som Wikipedia, nätuppslagsboken där vem som helst kan bidra med information.

Ett annat pågående projekt på The Port är "Objects of virtual desire" , där avatarer skänkt immateriella objekt som de skapat i den digitala världen. Föremålen har sedan återskapats i fysisk form av Simon Goldin och Jakob Senneby och ställts ut på Bergens Kunsthall. Bland annat visades ett förlovningshalsband som en av The Ports medlemmar tillverkat digitalt.

- Det är ett sätt att undersöka hur värden skapas i en helt immateriell kontext och om det går att överföra det värdet till fysiska objekt, berättar Simon Goldin.

The Port används också som scen för konserter, dansuppvisningar, arkitekturprojekt och perfor- mancekonst. När projektet invigdes i somras uppträdde fem musiker från olika delar av världen bakom sina avatarer, allt från människoliknande varelser till en drake.

I februari planeras en liknande konsert i samarbete med Tensta konsthall. The Port kommer också att fortsätta att producera magasin med olika teman. I vår samarbetar man även med konstföreningen Mossutställningar, som jobbar med konstprojekt på alternativa platser i Stockholm.

- Den virtuella världen blir allt viktigare och därför är det intressant att integrera den med den fysiska världen vi sitter i här och nu. Det intressanta uppstår när de två möts, avslutar Jakob Senneby.

Bild

Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Senneby som driver den virtuella konstvärlden The Port.

The Port - en mötesplats på internet för konstnärer från hela världen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.