Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Konstnärer från hela världen strålar samman

Foto: Roger Turesson

Med två mässor och en utställning fylls Stockholm med ny konst i veckan. Konstmässan Supermarket firar i år tioårsjubileum. Den ger konstnärer från hela världen chansen att nå en bredare publik.

Supermarket riktar sig till gallerier som drivs av konstnärer och ser sig som det ickekommersiella alternativet under konstveckan – även om all konst på mässan är till salu. I mässans många bås märks konstnärer från Sydafrika, Kanada och Palestina.

Pontus Raud, en av tre projektledare, beskriver det som ett laboratorium för samtidskonst.

– Det är konstnärerna som driver sin egen idé och som gör sin egen utställning, därför blir det väldigt mycket aktivism och performance, säger Pontus Raud.

Eftersom mässan får in ansökningar från hela världen förbereder sig arrangörerna genom att resa runt på researchresor för att besöka olika gallerier.

– Via nätet förstår man inte riktigt vad som döljer sig bakom. Många skriver gärna att de är ”non profit”. Sen när vi kommer dit så märker man att det är kommersiellt galleri, säger Pontus Raud.

Jag har spelat in små rörelser i träd och sen förstärker jag dem eftersom de är så låga.

När DN besöker mässan är det fortfarande till stora delar vita väggar i de olika båsen, och det är långt ifrån klart inför torsdagens premiär. Men några konstnärer har hittat hit och jobbar hårt med att få upp sina alster.

En av dessa är Joakim Blattman från Norge. Han är i full färd med sitt projekt där han fäster små mikrofoner på trädstubbar.

– Jag har spelat in små rörelser i träd och sen förstärker jag dem eftersom de är så låga. Några toner pitchar jag upp och några ner, sedan spelar jag upp ljuden via datorn, förklarar Joakim Blattman.

Du är nästan lika mycket ingenjör som konstnär?

– Nja, inte riktigt, intresset startar inte i teknologin utan i idén för det hela som konstnär, säger Joakim Blattman som har några timmars arbete kvar innan installationen är helt redo.

Foto: Roger TuressonSamira Hashemi från Iran förbereder inför Stockholms konstvecka på Supermarket. Foto: Roger Turesson

I källaren på mässan hittar vi den iranska konstnären Samira Hashemi. Hennes kollega Mona Aghababaee nekades inresa till landet.

– Det var väldigt oväntat. Hon är en mycket aktiv konstnär och har varit på många utställningar i hela världen, och det har inte varit några problem tidigare, säger Samira Hashemi.

Hon beskriver konstscenen i Iran som växande men att det är svårt för konstintresserade elever att få högre utbildning i ämnet. Många väljer därför att studera utomlands. Samira Hashemi håller själv i den enda kursen om samtidskonst som finns på universitetet i Esfahan, i centrala Iran. Det finns fortfarande en viss rädsla för samtidskonsten.

– De som har makten i Iran försöker slå ifrån sig för att de är rädda. Människan är alltid rädd för det den inte känner till, säger Samira Hashemi.

Hur viktig är den här mässan för er?

– Mycket viktig, annars hade vi inte kunnat hålla på med det här. Vi har ingenting annat, säger Samira Hashemi.

På torsdag öppnar i ”Svarta huset”, bredvid konstfack på telefonplan.

– Vill man ta en temp på hur det står det till med världens värderingar, utifrån ett konstnärligt perspektiv kan man se på den här mässan. Vi skiljer oss mycket från andra som är mer fokuserade på att sälja konsten, säger Pontus Raud.

Läs mer: Iransk konstnär nekas inresa

Fakta. Stockholm Art Week

Stockholm Art Week debuterade år 2013 och är inne på sitt fjärde år. I år pågår mellan den 19 och 24 april i hela Stockholm. Bland de största arrangemangen märks de stora mässorna Supermarket Art Fair på telefonplan och Market art fair som man finner på taket till Gallerian i Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.