Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konstnärer stöttar Lars Vilks

Konstnärerna Marianne Lindberg De Geer och Ola Åstrand drar sig ur utställningen "Udda och jämt" på länsmuseet Jamtli i Östersund. SVT:s "Kulturnyheterna" rapporterar att anledningen är Jamtlis beslut att porta Vilks från utställningen.

"Allting måste kunna undersökas i ett land som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som makten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vice versa (...) Jag uppmanar mina medutställare på Jamtli att, som jag, lämna projektet 'Udda och jämt'", skriver Marianne Lindberg De Geer i en debattartikel i Expressen.

Det var på måndagen som det blev känt att Jamtli tackar nej till ett verk av Vilks med motiveringen att han planerar att delta i en antimuslimsk

konferens i New York, där han ska tala om den debatt som orsakades av hans teckningar av profeten Muhammed som rondellhund.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.