Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Kungliga dyrgripar på antikmässa

”Original & originell” är temat för helgens antikmässa i Älvsjö. Det beskriver både trenden i branschen och årets prisbelönta dyrgrip – ett unikt par magnifika pottskåp.

– Det som efterfrågas i dag är antingen gamla föremål i ursprungligt skick, med originalmåleriet kvar. Eller så ska sakerna ha ett originellt formspråk och udda detaljer. Då är åldern mindre viktig, berättar Erik Edelstam.

Han är ordförande i Sveriges konst- och antikhandlarförening och en av 250 utställare på årets antikmässa i Älvsjö. Edelstam har sin monter i den jurybedömda avdelning där kraven blivit hårdare på dokumentation av antikviteternas bakgrund.

Thunér antikhandel stoltserar med ”Ett par kungliga nattkommoder”, som utförligt presenteras i ett vackert illustrerat särtryck. De högklassiga empirepottskåpen tillverkades sannolikt för drottning Hedvig Elisabet Charlottas sängkammare på Rosersbergs slott i början av 1800-talet men skänktes senare bort av Karl XIV Johan.

Rickard Thunér upptäckte de magnifika pottskåpen i mahogny, med förgyllda träsfinxer och lejontassar, på en nätauktion mitt i sommaren. Paret var felaktigt katalogiserade som ”empirestil 1900-tal”, med ett misstänkt lågt utrop på 5 000 kronor – trots att proveniensen finns nedtecknad på en lapp på baksidan

– Jag såg direkt på mahognyn att de var gamla och formgivningen spektakulär, berättar Rickard Thunér.

Han har försiktigt rengjort skåpen, som nu har fått en prislapp på 1,2 miljoner kronor och även utmärkelsen ”Årets dyrgrip”. Thunérs förhoppning är att de kungliga pottskåpen ska gå till ett museum eller ännu hellre till slottet. Det finns nu belägg för att hans fynd är originalen och att de pottskåp som i dag står på slottet är senare kopior.

Larssons Antik från Halmstad tar nog priset för den originellaste montern, där en lång vägghylla lockar med alltifrån miniatyrbyråer och plåtleksaker, till ett helt menageri av uppstoppade fåglar och snidade djurfigurer. Framför det tronar en unik fantasistol, uppbyggd av gamla mauserbössor i trä.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.