Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Marianne Lindberg De Geer lämnar Kulturhuset i protest

Marianne Lindberg De Geer.
Marianne Lindberg De Geer. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Marianne Lindberg De Geer lämnar sin tjänst som chef över Konst & Design på Kulturhuset Stadsteatern. Hon gör det i protest mot ledningen.

Marianne Lindberg De Geer har sagt upp sig från sin tjänst som chef över konst och design på Kulturhuset Stadsteatern en månad i förtid i protest. I uppsägningen skriver hon att ”drömmen om Kulturhuset Stadsteatern som fri och djärv plats för konsten, yttrandefriheten och de dagsaktuella frågorna är borta.”

I uppsägningen, som DN har tagit del av, riktar hon skarp kritik mot hur sammanslagningen av Kulturhuset Stadsteatern har skötts och de stora oklarheter som hon menar att den bidragit till. Hon skriver att två av anledningarna till hennes uppsägning är dispyter med VD Benny Fredriksson angående konstnären Lars Vilks rätt att medverka vid Anna Odell-vernissagen och den namnstrid mellan konstnären Makode Linde och Kulturhuset Stadsteaterns ledning som DN rapporterade om i vintras. 

Det är utställningen med det ursprungliga namnet ”Negerkungens återkomst” som efter påtryckningar istället nu har fått namnet ”Makode Linde”. Marianne Lindberg De Geer som från början godkände ursprungsnamnet har varit kritisk till namnändringen.

I uppsägningen skriver Marianne Lindberg De Geer att hon ”står ensam i media mot min vd. Arbetskamraterna runt mig tystnar eller viskar bifall med fladdrande blick”.

Kulturhuset Stadsteaterns VD Benny Fredriksson skriver i ett pressuttalande att: ”Marianne Lindberg De Geer är en färgstark person och en konstnär som alltid går sin egen väg. Under sin tid som konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern har hon legat bakom flera uppmärksammade och framgångsrika utställningar.”

Karina Ericsson Wärn, nuvarande modechef blir tillförordnad chef över konst och design.

DN har sökt både Marianne Lindberg De Geer och Benny Fredriksson som inte vill kommentera ärendet utan hänvisar till uppsägningen. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.