Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/mastardesign-av-dansken-hans-wegner-saljs-ut-i-sverige/

Konst

Mästardesign av dansken Hans Wegner säljs ut i Sverige

Bild 1 av 4 Wegners barskåp för Borgmästarens kontor, Århus Rådhus 1941.
Foto: Bukowskis
Bild 2 av 4 ”Cirkelstolen” av Hans J Wegner
Foto: Bukowskis
Bild 3 av 4 ”Skalsæt", soffa, stol och bord av Hans J Wegner
Foto: Bukowskis
Bild 4 av 4 Jalusiskrin på benställning, Hans J Wegner
Foto: Bukowskis

Passa på att se danska mästarmöbler i helgen på Bukowskis. 

Stockholmspubliken kan nu dregla över skulpturala mästarmöbler av två av Danish moderns främsta företrädare – Finn Juhl på Nationalmuseum och Hans J. Wegner på Bukowskis. Auktionsföretaget stoltserar med hela 140 objekt designade av Wegner, varav flera museala rariteter (visning t o m 27/9).

Säljare är dansken Lasse H. Andersen; ”The boy who dreamed of a museum”, som det i bästa storytelling-stil beskrivs i katalogen. Redan i tonåren började Andersen att samla på designikoner från den danska guldåldern 1930-70 och när de långt framskridna planerna på ett Wegner-museum gick i stöpet blev det auktion i stället.

Att denna betydande Wegner-samling säljs i Stockholm är en markering mot de kulturvårdande myndigheterna i Danmark. Danish modern är enligt Andersen klent dokumenterat av museerna och det blev stor skandal när (o)ansvariga på Århus berömda rådhus (huvudarkitekt Arne Jacobsen) slumpat bort specialdesignade möbler, ritade av en ung Wegner.

Se några av dem nu på Bukowskis.