Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Med ljuset som ledstjärna

Med intensivt strålande ljusinstallationer tar konstnären James Turrell utställningsbesökarna på inre resor genom regnbågens alla färger. Nu ställs hans verk ut i Järna.

Det finns en hård och en mjuk version, får jag veta innan jag lägger mig på britsen med en filt om benen och hörlurar för öronen. En kille som har provat förut garvar: ”den hårda, självklart!” men de vitrocksklädda assistenterna – som fått mig att intyga att jag inte är drogpåverkad, inte har hjärtproblem och lova att inte resa mig upp – ser mer tveksamma ut. Och en kille som just lämnat det klotrunda rummet säger att han var tvungen att bryta den tuffare varianten.

Så jag går på den mjukare linjen, och britsen med mig på åker in i sfären. Den är fyra meter i diameter, vitmålad och gjord i metall (och till salu). Där inne är allt ljus och all rumsuppfattning borta. Intensiva färger växlar runt mig, blinkar till ibland, och i hörlurarna hörs entonig, elektronisk musik. Det dröjer flera minuter innan det slår mig att jag faktiskt kan blunda om det blir obehagligt.

Precis när ett illamående kommer smygande får jag syn på en förirrad fluga, och vad som nyss var bara ljus blir med ens en också upplyst vägg.

Upplevelsen tar tjugo minuter och jag tänker på den resten av dagen.

”Bindu shards” är en ljusinstallation skapad av James Turrell (den hårda versionen har högre tempo och är mer stroboskopisk), som med flera verk är huvudattraktion på utställningen ”See! Colour!” i Ytterjärna. Turrell är världsberömd för sina konstverk i ljus.

– Men ljus är en gammalt tema i konsten – se på konstnärer som Turner eller Caspar David Fried-rich, eller många av de nordiska målarna. För impressionisterna var uppfattningen av ljus central, säger han.

Han är klädd i svart, har långt vitt skägg och snälla ögon. Han dricker te och är mycket noga med att inte fotograferas med sina verk – som han insisterar på att vi ska uppleva innan vi ställer för många frågor.

– Jag valde tidigt mitt material, liksom en konstnär kan välja att måla. Jag är fascinerad av ljuset som sådant, inte ljus för belysnings skull. I mina verk finns inga motiv, och vad jag gör handlar inte om ljus. Det är ljus.

”Bindu shards” är en undersökning i det ljus som inte är medvetet.

– Berättelser om nära döden-tillstånd och drömmar handlar ofta om ljus, och jag är intresserad av vad vi ser när ögonen är slutna.

Han är överväldigad av vilka möjligheter de senaste femton årens teknikrevolution ger hans konst, och önskar bara att den inträffat när han var yngre.

I Ytterjärna har även byggts en så kallad skyscape, ett cirkelrunt rum med hål i taket där man klara kvällar kan uppleva ljusets verkan. Skyscapes finns på 58 platser i världen, och verket här blir permanent.

Dagtid kan man gå in i det specialbyggda ”Ganzfeld”, där en ljus trappa leder ned i ett självlysande, starkt rosa rum. Effekten är bedövande.

Känd för enormt konstverk i krater

James Turrell föddes i Kalifornien i USA 1943 av föräldrar som var kväkare. Studerade bland annat matematik och perceptionspsykologi och tog tidigt flyglicens men sadlade om och blev konstnär.

Känd för sina ljusinstallationer. Livsprojektet ”Roden crater” är berömt: en gigantisk, naturlig skyscape i en krater i Arizona som Turrell köpte år 1979. Verket är ännu inte färdigställt och väntar sedan finanskrisen på mer pengar.

Utställningen ”See! Colour!” pågår i Kulturforum Ytterjärna till och med den 2 oktober. Det är ett ”internationellt färgevent” med utställningar och programpunkter där färgen står i centrum; bland annat en vandringsutställning om Goethes färglära och en rad verk av Hilma af Klint.

Mer info: www.seecolour.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.