Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konstrecension: Michael ­Johansson förvandlar skräp till konst

Detalj ur Michael Johansson "Flip Shelf - Stereo Spectacular" samt till höger Michael Johanssons "Never odd or even"
Detalj ur Michael Johansson "Flip Shelf - Stereo Spectacular" samt till höger Michael Johanssons "Never odd or even" Foto: Galleri Andersson/Sandström

I utställningen "Never odd or even" visar Michael Johansson välgjorda skulpturer, uppbyggda av konsumtionssamhällets skrot.

Att förvandla skräp till guld är en av den moderna konstens främsta drivkrafter – från dadaisternas collage av upphittade biljetter och annonser till popkonstnärernas återvinning av samtidens kulturella uttryck, myter och bilder.

På så vis befinner sig Michael ­Johansson på väl utforskad mark med sina skulpturer av återanvända tidskriftssamlare, kasserade kylskåp, tomma ölburkar, gamla böcker och nötta Ikeamöbler. Men i och med klimatkrisen har en ny dimension smugit sig in i återvinningskonsten. Alkemistens dröm att skapa guld av enkla material har ersatts av en ännu högre ambition – att rädda världen.

Vilket väcker en intressant fråga: Hur påverkar den samtida konstcirkusen miljön? Hur klimatvänligt är det egentligen att skicka tunga bronsskulpturer från gjuterier i Thailand på utställningsturnéer världen runt? Samtidskonsten, så mån om att ikläda sig rollen som rättrådigt världssamvete, är med all sannolikhet bara ännu en klimatbov i mängden.

Men Michael Johansson lever till synes som han lär. I Andersson/Sandströms stora gallerirum har han byggt en platsspecifik skulptur i monumentalformat på en släpvagn. Bygget, av konsumtions­samhällets kasserade bruksvaror, är organiserat utifrån en kompositionell princip där former upprepas och spegelvänds och den behärskade färgskalan rör sig inom ett gråblått spektrum.

På så vis anknyter Johansson ­såväl till dadaisten Kurt Schwitters rumsbyggen som till 60-talets strikta färgfältsmåleri och Donald Judds seriella skulpturer. Samtidigt som han faktiskt uppfyller alkemisternas dröm – hans imponerande väl utförda skulpturer må vara tillverkade av skräp, men i gallerirummet laddas de med både ett kulturellt och ett ekonomiskt kapital.

Utställning på Galleri Andersson/Sandström

Michael Johanssons skulpturinstallation "Never odd or even"

visas på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm till och med 17/2.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.