Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Modefotograf stämmer kritisk bloggare

Bloggaren ”Genusfotografen” krävs på skadestånd för att ha använt bilder i pedagogiskt syfte.

Kocken Louise Johansson fick i ett nummer av Arlanda Express tidning Xpress finna sig i att bilderna till intervjun visade henne ur ett sexistiskt perspektiv. Med ett bildspråk från porren poserade hon i köket, visade upp kläder och tvättade fötterna snarare än lagade mat. Efter ett kritiskt blogginlägg från ”Genusfotografen” (Tomas Gunnarsson), där han synade bild efter bild, fick Xpress marknadschef be om ursäkt i riksmedierna. Louise Johansson ångrade senare att hon gick med på bilderna.

Nu krävs bloggaren av reklam- och modefotografen som tog bilderna, Stefan Jellheden, på över 24.000 kronor i skadestånd. Kravet gäller ”otillåten examplarframställning/ tillgängliggörande av bild på hemsida, internet”. Tomas Gunnarsson har dessutom tvingats ta bort bildserien ur blogginlägget liksom fotografens namn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.