Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Museerna satsar mer på mode

Den storslagna modeutställningen ”Savage beauty”, med britten Alexander McQueens säregna livsverk, drog i somras 660 000 personer till Metropolitan museum i New York. Braksuccén följs nu upp med en utställning om Miucca Prada och Elsa Schiaparelli.

Publikanstormningen har nu också fått en rad konstinstitutioner i Storbritannien och övriga Europa att satsa mer seriöst på modeutställningar, skriver tidningen The Independent.

I mars öppnar exempelvis Design museum i London en retrospektiv med den franske lyxsko-designern Christian Louboutin, vars kännemärke är stilettklacken och den röda sulan.

Månaden efter firar Barbican Center ”Fifty years of James Bond Style”, med hundra plagg och accessoarer skapade för Agent 007 och hans kvinnliga motspelare av kända modeskapare som Miucca Prada, Thierry Mugler och Oscar de la Renta. Och i maj satsar Victoria & Albert museum på ”Brittish glamour since 1950” med bland annat Prinsessan Dianas finaste festblåsor.

I Paris blir det under våren modeutställning med Marc Jacobs design för Louis Vuitton på Le musée Les Arts Décoratifs.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.