Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/naturen-blir-gron-kosmetika-nar-stockholm-vaxer/

KONST

Naturen blir ”grön kosmetika” när Stockholm växer

Bild 1 av 6 Det är tätt mellan husen i Norra Djurgårdsstaden, vilket man försöker kompensera med vertikal grönska och extra djupa växtbäddar, som bromsar upp vattnet och leder det långsamt ned mot Husarviken.
Foto: Stockholms stad
Bild 2 av 6 Norra Djurgårdsstaden är hittills den enda stadsdel där Stockholms stad tillämpat begreppet ”grönytefaktor”. Den premierar mångfunktionell grönska, som utnyttjar och fördröjer dagvatten och gynnar områdets biologiska mångfald.
Foto: Stockholms stad
Bild 3 av 6 Rålambshovsparken ligger i en sänka och översvämmas lätt idag.
Foto: Urbio
Bild 4 av 6 För att bättre hantera framtida skyfall utrustas Rålambshovsparken nu med regnpark och skyfallsdamm. Arbetet beräknas vara klart 2021. Ur gestaltningsprogrammet av Urbio.
Foto: Urbio
Bild 5 av 6 Rålambshovsparken ska få en ny bäck som leder regnvatten från de asfalterade ytorna runt Västerbronedfarten till nya växtbäddar i parken.
Foto: Illustration: Urbio.
Bild 6 av 6 Den biologiska mångfalden måste stärkas i getingmidjan mellan norra och södra Djurgården. Därför har Stockholms stad tagit initiativ till en stadsodling i Tessinparken, där boende i området odlar.
Foto: Annica Kvint

Sommarens torka fick många att börja fundera kring det extremväder som enligt forskarna blir vår nya vardag. Hur klimatrustat är Stockholm, frågar sig Annica Kvint i del 2 av artikelserien ”Stockholms växtvärk”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in