Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Nazistulen tavla hittad på museum

En målning av Camille Pissarro som stals från sin judiske ägare under andra världskriget har hittats av ägarens barnbarn – på väggen i ett museum, skriver AFP.

”La cueillette des pois” (”Ärtskörden”) målades av den impressionistiske konstnären 1887 och beslagstogs från den judiske konstsamlaren Simon Bauer av franska Vichy-regimen under kriget.

Bauer, som med nöd och näppe lyckades undkomma att bli deporterad till dödslägren tack vare en tågstrejk, sökte åren efter kriget efter sina försvunna konstverk, men fick bara tillbaka en liten del av samlingen.

Efter Bauers död 1947 fortsatte hans efterlevande sökandet – som ännu inte är över. Nyligen fick Bauers 87-årige barnbarn Jean-Jacques Bauer på omvägar veta att ”Ärtskörden” hängde på konstmuseet Marmottan i Paris som en del av en tillfällig Pissarro-utställning.

Tavlan var utlånad av ett amerikanskt par som köpt tavlan på auktionshuset Christies 1995.

Under fredagen begärde Jean-Jacques Bauer en domstolsorder på att tavlan inte ska få flyttas för att förhindra att den lämnar Frankrike innan ägarfrågan är löst, vilket det amerikanska ägarparet motsätter sig. Domstolen väntas avgöra frågan den 30 maj.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.