Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/nerdrum-stammer-norska-skatteverket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Nerdrum stämmer norska skatteverket

Odd Nerdrum stämmer det norska Skatteverket.
Odd Nerdrum stämmer det norska Skatteverket. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Den norske konstnären Odd Nerdrum har stämt Skatteetaten, den norska motsvarigheten till Skatteverket.

Han accepterar inte att han ålagts att betala skatt och straffskatt för målningar sålda i utlandet, skriver NRK. Det är dock inte klart när målet ska upp i rätten.

I augusti förra året dömdes den norske konstnären av Oslo tingsrätt till två års fängelse för grovt skattebrott. Nerdrum ska ha sålt konst för 14 miljoner norska kronor, drygt 16,5 miljoner kronor, utan att betala skatt. Rätten var enig om att Nerdrum har lagt ned ansenligt arbete på att dölja sina intäkter under en flera år lång period. Han har dock överklagat domen till högre instans och den 11 juni ska fallet upp i lagmansretten, den norska motsvarigheten till hovrätten.

Det var när Nerdrum flyttade till Island 2002 som de norska skattemyndigheterna började granska hans deklarationer. Han bor numera i Paris.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.