Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Ny bok om Gustavsbergs keramikstjärna

I år är det 100 år sedan reklamtecknaren Wilhelm Kåge började som formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik. Satsningen på detta oprövade kort blev synnerligen lyckosam och lagom till 100-årsjubileet kommer boken om Sveriges mest kända keramiska konstnär under 1900-talets första hälft.

”Wilhelm Kåge. Formgivare i folkhemmet” (Historiska media) är skriven av journalisten och keramikfantasten Petter Eklund, medarbetare i DN, som grävt i arkiv och intervjuat Kåges medarbetare. Som konstnärlig ledare lotsade han Gustavsberg genom stilar som Swedish grace och funkis, och var verksam på fabriken till sin död 1960.

Kåges keramik har fått ny aktualitet med retrotrenden och näthandeln. Själv formgav han allt ifrån vackrare vardagsvara till konstgods. Det gröna prydnadsgodset Argenta (bilden), som länge varit samlarnas favorit, får ett eget kapitel. Men här avhandlas förstås också Farstagodset och storsäljare likt Pyro och Grå ränder.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.