Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/olle-granath-det-var-ake-fant-som-forst-lyfte-fram-hilma-af-klint/

Konst

Olle Granath: Det var Åke Fant som först lyfte fram Hilma af Klint

Hilma af Klint-utställningen på Guggenheim i New York har setts av över 600 000 besökare. Det räknas som publikrekord.

Hilma af Klint har slagit igenom stort i USA. Men hon slog faktiskt världen med häpnad långt tidigare. Olle Granath lyfter fram Åke Fants insats. 

Rätta artikel

På DN:s kultursida skriver Maria Schottenius (11/4), med rätta uppskattande, om det triumftåg Hilma af Klints konst gjort under det senaste decenniet tack vare insatser från Moderna museet och dess ledning: Den stora utställningen i Moderna museet 2013 och i samband med den en visning på Biennalen i Venedig, nyligen en omfattande utställning i Guggenheim museum i New York.

Hilma af Klint hade emellertid slagit världen med häpnad långt tidigare. I sitt testamente bestämde konstnären att hennes verk inte skulle få visas förrän tjugo år efter hennes död som inträffade 1944. Det skulle dröja till 1970 innan en stiftelse bildades i hennes namn. Stiftelsen knöts till teosofernas verksamhet i Järna till vilken Hilma af Klint hade stark anknytning, inte minst genom sina kontakter med Rudolf Steiner. I Järna fanns också den främste kännaren av hennes konst, Åke Fant som, redan i början av 1980-talet publicerat henne internationellt.

Fants artikel lästes av museimannen Konrad Oberhuber som var i färd med att göra en omfattande inventering av den abstrakta konstens rötter. På utställningen The spiritual in art 1890-1985 i Los Angeles County museum visades Hilma af Klints måleri som likvärdigt med Kandinskys, Malevitjs, Mondrians och andra föregångares verk. Hilma af Klints rykte som jämbördig med dessa väletablerade pionjärer spred sig i konstvärlden.

En bok av Åke Fant om konstnären kom ut 1989 och i samband med den gjorde Moderna museet en utställning som kompletterades med en utställning i Malmö omkring Kandinsky och hans svenska kontakter. Han hade ställt ut på Baltiska utställningen i Malmö 1914 och därefter i Gummessons konstgalleri i Stockholm. 

Ett symposium gjordes omkring Kandinsky och hans svenska kontakter med några av tidens främsta forskare på området från både USA och Ryssland. Symposiet publicerades i en bok Kandinsky och Sverige. Syftet med detta var att visa att Hilma af Klint inte var att betrakta som en solitär utan snarare var fast förankrad i en av tidens mest betydelsefulla idéströmningar. När detta skedde hade Åke Fant tyvärr avlidit.

Olle Granath är konstvetare och har varit chef för Moderna museet och Nationalmuseum