Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Prinsens design var gjord av känd författare

Den eldskärm i form av slottet Tre Kronor som först tillskrevs prins Carl Philip ska vara formgiven av författaren och formgivaren Eric Ericson. Det uppger Resumé.

Bråket kring vem som egentligen står bakom en eldskärm som från början uppgavs ha skapats av prins Carl Philip fortsätter. Det var tidningen Form som i sitt senaste nummer avslöjade att skärmen inte designats av prinsen utan av en anonym formgivare. Enligt tidningen ska prinsen enbart ha godkänt och signerat skärmen.

Efter Forms avslöjande backade Svenskt Tenn, som marknadsför skärmen, och tog bort prinsen som upphovsman för att istället skriva att skärmen formgivits av CPhB Design AB, prinsens företag.

Nu avslöjar Resumé att det är reklamkreatören, författaren och formgivaren Eric Ericson som har designat eldskärmen. Vad man kallar för "väl insatta källor" bekräftar detta för tidningen.

När DN kontaktar Svenskt Tenn bekräftar företagets marknadschef Thommy Bindefeld att eldskärmen inte är gjord av prins Carl Philip:

– Det stämmer, den är designad av Eric Ericson, säger han.

Så de uppgifter ni hade från början stämde inte?

– Nej, det är riktigt.

Eric Ericson har tidigare arbetat med formgivning åt Svenskt Tenn och han säger till Svenska Dagbladet att det var han som tog fram eldskärmen och att prins Carl Philip bara satte sitt namn på den.

– Trodde först att jag enbart skulle vara handledare, men sedan visade det sig att jag skulle göra hans grejer. Med facit i hand – allt känns åt helvete fel, säger Eric Ericson till Svenska Dagbladet.

Eldskärmen, som är i gjutjärn, började säljas år 2010 och kostar 14.500 kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.