Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Se på konst medan du reser med tåg

En konstinstallation längs tågsträckan Stockholm–Uppsala.
En konstinstallation längs tågsträckan Stockholm–Uppsala. Foto: Carl Dieker
Tågsträckan Stockholm–Uppsala blir i helgen en konstutställning genom ett trettiotal skyltar av konstnären My Lindh.

Korta meningar som ”Är du kvar?” ”Är du säker?” och ”Vänta lite!” ligger som ett pärlband längs åkrar, gårdar och samhällen på landets mesta pendelsträcka. Här reser 18 000 personer varje vecka fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka ...

– Under en tid åkte jag mycket tåg, och en gång tyckte jag mig se en textremsa i landskapet. Jag såg fel, men började tänka på vad man skulle kunna göra i den vägen. Den tanken har legat i mitt huvud i tio år, säger konstnären My Lindh, som har gjort installationen ”Tågteve”.

Skyltarna ska påminna om textremsor, där tågets fönsterrutor blir tv-skärmar. De smått absurda, lätt skruvade meningarna kan läsas i båda riktningarna. Även fristående, om man nu bara skulle råka få syn på en, som: ”Kommer aldrig handlingen igång?”

– Det blir lite som att vara i en film. Jag är intresserad av hur den enskilda människan i en väldigt medialiserad värld tar in mycket av det som är kollektivt, och hur det också sipprar ned och tolkas av den enskilda individen. Det här verket riktar sig till väldigt många, men når folk i ett ögonblick som samtidigt kan vara privat, då man kanske sitter i egna tankar med blicken ut genom fönstret.

– Jag har arbetat länge med meningarna, med formuleringar och rytm. Och jag var noga med att ha med både frågor och svar, men också med att svaren inte skulle erbjuda några lösningar.

Förberedelserna innebar även praktiskt arbete, som bygglov och regler kring kultur- och naturskydd, betesmark, privat mark och trafiksäkerhet.

My Lindh är född 1972 och arbetar mest med tillfälliga installationer, performancekonst och video; konst som sker i stunden.

Utställningen ”Tågteve” inleds den 28 april och pågår september ut.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.