Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Sigtuna museum nyöppnar

”Återväxt” av Victoria Andersson.
”Återväxt” av Victoria Andersson. Foto: Sigtuna museum

Sigtuna kommun storsatsar på konst och sitt över tusenåriga kulturarv med anor från vikingatiden. Efter öppningen av Märsta konsthall förra året är det nu dags för en återinvigning av Sigtuna museum – som uppgraderats med dubblerad lokalyta, modern teknik och olika klimatzoner.

Museet har också fått större resurser, mer personal och ett vidgat uppdrag, berättar museichefen Ted Hesselbom:

– I vårt nya uppdrag ska vi vara ett museum för hela kommunen och inte bara Sigtuna stad. Vi ska också täcka historien fram till nutid.

En utökad basutställning är under arbete och under tiden visas en del av samlingen i öppningsutställningen ”Trä – tiden är ingenting. Tusen år av arkeologi, konst, kulturarv och design”. Utställningen gör kopplingar över tid i träföremålens mönster och utformning. Bland de äldsta föremålen märks ett tusenårigt flätverksstaket, en runpinne och en träskulptur från 1300-talet som föreställer helgonet San Sebastian. Bland den samtida konsten och designen finns allt från ljudkonstverk där det fälls träd och Fronts mjuka ”Soft wood sofa” med trompe l’oeilmönster, till Hannah Streefkerks ”Mended trees” på gården.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.