Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Självmord på Facebook var konstprojekt

En elev vid en konstskola fejkade ett självmord på Facebook. Kan åtalas för falskt larm.

När konstnären Anna Odell för ett par år sedan iscensatte en psykos och togs in på en sjukhusakut, gick debattens vågor höga om konstens gränser. Anna Odell fälldes i tingsrätten för våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Nu har ännu en konstskolelev blivit föremål för polisens agerande.

Den här gången gäller det eventuella brottet en Facebook-sida med en självmordsbenägen kvinna. Kvinnan finns dock inte i verkligheten, utan har visat sig vara del av ett konstprojekt.

Det inleddes 2010 av Fredrik Gertz, som då var konstskoleelev i Stockholm. Han bestämde sig för att iscensätta det fingerade självmordet, ville få i gång en diskussion om hur man kan hjälpa självmordsbenägna människor innan det är för sent.

I dag försvarar Fredrik Gertz sitt agerande med att han varken försökt lura eller sätta dit någon. Lärarna på konstskolan avsäger sig allt ansvar.

Enligt polisens förundersökning kan det bli fråga om anklagelser för falskt larm, ett brott som kan ge böter eller fängelse.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.