Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Smileyskulptur ska visa hur Jönköpingsborna mår

En gigantisk smiley ska monteras på rådhuset i Jönköpings tak. Dess grimas förändras utifrån Jönköpingsbornas ansiktsuttryck.

Konstverket, som heter Public Face, är skapat av de tre Berlinbaserade konstnärerna Julius von Bismarck, Benjamin Maus och Richard Wilhelmer. Det har tidigare installerats på en fyr vid Bodensjön i södra Tyskland och i Berlin och Wien.

Med avancerad teknik mäter en sensor i centrala Jönköping, vars placering är hemlig, av förbipasserande människors ansiktsuttryck. De omvandlas sedan till en glad, ledsen eller upprörd smiley.

– Det är en temperaturmätning på Jönköpings humör. Vi kör i gång den på första advent och då hoppas jag att folk ser glada ut, säger Susan Bolgar, avdelningschef på Kulturproduktion på Jönköpings kultur- och fritidsförvaltning.

Konstverket är den avslutande delen av Konsthall Jönköping, ett tvåårigt projekt där konst visas på olika platser runt om i staden. Tidigare konstnärer som har visats är bland andra Carl-Michael von Hausswolff och Jessica Faiss.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.