Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 03:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/staty-av-caligula-raddad-undan-plundrare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Staty av Caligula räddad undan plundrare

Italiensk tull och polis har spårat upp en olaglig utgrävning i södra utkanten av Rom. Tidigare i år stoppade tull och polis utskeppning av en antik staty som man uppger har grävts upp på platsen av kriminella som specialiserat sig på att söka efter antika fynd i Italiens mylla.

Statyn visades upp på tisdagen. Efter att ha funnit den antika skatten vid en plats i närheten av insjön Lago di Nemi, en knapp mil söder om Roms centrum, försökte plundrarna föra ut den mäktiga statyn, föreställande romerske kejsaren Caligula, via en hamn i närheten av Rom.

Då slog tull och ekobrottspolis till. Efter en tids spaning spårades sedan utgrävningen till platsen vid sjön, där Caligula kan ha haft en villa under sin tid vid makten (37–41 efter Kristus).

Två ”gravplundrare” kunde gripas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Statyn är uppdelad i ett flertal bitar och föreställer en man sittande på en storslagen tron, klädd i mantel och iförd de sandalliknande skor, caliga, som romerska soldater använde.

Caligulas tid som kejsare blev kort

Caligula (12–41), romersk kejsare, son till Germanicus och Agrippina den äldre.

Smeknamnet Caligula, som betyder ”den lilla stöveln”, fick han som barn av soldaterna i faderns läger.

Han utropades den 16 mars 37 till kejsare över romerska riket.

Caligula var först omtyckt, men enligt de antika källorna skall hans regering snart ha karaktäriserats av godtycke och grymhet, slöseri och utsvävningar, angiveri och konfiskationer samt anspråk på gudomlig dyrkan.

Caligula införde en monarki av hellenistisk, öppet autokratisk typ, vilket gjorde honom förhatlig för de ledande kretsarna i senaten i Rom.

Efter flera attentatsförsök från senatsoppositionen mördades Caligula av officerare i pretoriangardet.

Källa: Nationalencyklopedin

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.