Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Stjärndesigner får sparken från Dior

"I love Hitler, John Galliano gör rasistiska uttalanden på krogen i i Paris.
"I love Hitler, John Galliano gör rasistiska uttalanden på krogen i i Paris.

Diors stjärndesigner John Galliano får sparken efter nazistiska kommentarer men Natalie Portmans reklamkontrakt är också i fara.

Den Oscarsbelönade skådespelaren Natalie Portmans reklamkontrakt med modehuset Dior är i fara. Detta sedan dess stjärndesigner John Galliano gjort antisemitiska uttalanden.

På filmgalan i söndags bar Portman – som själv är judinna och född som Natalie Hershlag i Israel – en klänning av ett helt annat märke och angav politiska skäl till klädvalet.

Galliano blev i förra veckan avstängd från Dior sedan han vid flera tillfällen fällt grovt antisemitiska och nazistiska kommentarer, inklusive Hitlerhyllningar. En krogrunda dokumenterades på en film som fick blixtsnabb spridning på nätet.

I går kommenterade Portman ärendet i ett pressmeddelande: ”Jag är djupt chockerad och äcklad av videon”. Kort därefter bekräftade Dior att man sparkar Galliano.

Den 50-årige Galliano, född i Gibraltar med namnet Juan Carlos, har en spansk mor och en brittisk rörmokare till far. Han är uppväxt i Streatham och Dulwich söder om London.

Han tog över det kreativa chefsskapet på Dior 1996 och anses vara en av de viktigaste modeskaparna i vår tid.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.