Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Stockholms stad stoppar annonser för gatukonst

I sin kamp mot graffitin tar nu Stockholms stad ytterligare ett steg och stoppar Riksteaterns annonskampanj för gatukonst­evenemanget Art of the streets.

Riksteatern, som hade bokat ett stort antal av stadens kulturtavlor, för att sätta upp reklam för sitt kommande arrangemang, har nu fått beskedet att kampanjen strider mot stadens klotterpolicy och att deras affischer därför inte kommer att sättas upp.

”Enligt Stadens policy om att INTE medverka eller STÖDJA verksamheter eller evenemang som inte tar klart avstånd från klotter, olaglig graffiti eller liknande skadegörelse. Eller som kan väcka intresse enligt ovan, kan vi tyvärr inte godkänna bokningen på kulturtavlorna.”, stod det i mejlet som i förra veckan skickades till Art of the streets producent Ceylan Holago.

– Det här är censur och ett direkt hot mot yttrandefriheten, anser Ceylan Holago.

Riksteatern hade låtit tretton graffitikonstnärer måla 300 olika affischer, som skulle sitta uppe på kulturtavlorna runt om i Stockholm fram tills Art of the streets börjar i mitten av augusti. Nu ligger de i stället kvar på ett lager i Riksteaterns lokaler i Hallunda.

– Än en gång används klotterpolicyn för att sätta stopp för en konstform. Man gör helt enkelt ingen skillnad på vad som är klotter och skadegörelse och vad som är graffiti, konstformen. Det gör att tjänstemän och politiker helt godtyckligt kan stoppa oss, så att vi inte ens kan informera om vårt evenemang, säger Ceylan Holago.

Bakom beslutet står enheten mot klotter på Stockholms stads trafikkontor, vars chef Claes Thunberg är en av dem som har till uppgift att se till att policyn efterföljs. Han tycker att beslutet ligger helt i linje med kommunfullmäktiges beslut om policyn från 2007.

– Det är inget konstigt alls. Från stadens sida har vi en tydlig nolltolerans när det gäller klotter och graffiti. Riksteatern kan göra vad de vill på sin egen mark, det har vi ingen makt över, även om vi från stadens sida är skeptiska till det här eventet. Men när det gäller stadens kulturtavlor så finns regler för vad som får förekomma där. Vi kan ju inte ha marknadsföring för ett graffitievent som vi så uttalat är emot, säger Claes Thunblad.

Det är andra året i rad som Art of the streets arrangeras i Stockholm. Hit kommer såväl svenska som internationella graffitimålare för att hålla workshops, diskutera graffitikulturen, och precis som förra året kommer Riksteatern att ha en öppen vägg för dem som vill måla. Något som fick stadens politiker och tjänstemän att se rött redan 2010.

– Det är jättesvårt att säga exakt, men vår uppfattning från SL:s, polisens och stadens håll är att skadegörelsen ökade kraftigt som en direkt följd av deras arrangemang. Det fanns gäster på deras event som klottrade på vägen dit och på vägen hem, säger Claes Thunblad.

Ceylan Holago på Riksteatern håller med om att det finns en möjlighet att någon som har besökt Art of the streets senare kan ha klottrat.

– Men vi väntar fortfarande på dokumentation som styrker det påståendet. Visst, vi kan naturligtvis aldrig garantera att ingen någonsin kommer att klottra. Men du stänger inte av en motorväg för att det finns människor som missbrukar den och kör för fort. Det vi gör är att erbjuda en laglig vägg som ett alternativ till att måla olagligt. Vi tror inte på kollektiv bestraffning, att bara för att det finns de som klottrar så ska inte graffiti få finnas i samhället över huvud taget. Det måste finnas en möjlighet för de konstnärer som vill måla lagligt att också göra det, säger Ceylan Holago.

Claes Thunblad håller dock inte med om att det skulle röra sig om någon form av kollektiv bestraffning.

– Bara för att Riksteatern inte får göra vad de vill med stans anläggningar så innebär inte det att vi kollektivt bestraffar dem, säger han.

Gatukonstevent i Riksteaterns regi

Art of the streets (13–14 augusti) är ett gatukonstevent i Riksteaterns regi, med workshops, debatt och öppen graffitivägg. Efter starten på Södra Teatern i Stockholm drar konventet under hösten vidare på en Sverige-turné.

Stockholms stad har sedan 2007 en klotterpolicy som går ut på att staden inte ska medverka eller stödja verksamheter som inte klart tar ställning från klotter, skadegörelse och graffiti.

Riksteaterns arrangemang är tänkt att turnera i Sverige efter eventet på Södra teatern.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.