Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Storsatsning i Taiwan på svensk design

I avdelningen ”A new layer” har svenska formgivare utforskat taiwaneisk tradition.
I avdelningen ”A new layer” har svenska formgivare utforskat taiwaneisk tradition.

Design. ”Design solution – Swedish design for 170 years” är en jätteutställning som i dag invigs i Taipei i Taiwan.

Taipei är i år världsdesignhuvudstad. Temat är social och inkluderande design och därför har man intresserat sig för Sveriges tradition av design som ett sätt att förändra samhället. Svensk Forms VD Ewa Kumlin är i Taipei.

– Det som är unikt här är att arrangörerna i Taipei själva har tagit initiativet till utställningen. De har gjort urvalet, gestaltningen av utställningen och finansierar större delen av den, säger hon.

Utställningen arrangeras av Blue Dragon Art company som på uppdrag av Taipeis kulturbyrå och den taiwanesiska staten utformat den 1 200 kvadratmeter stora utställningen, i samarbete med Svensk Form.

– De har varit väldigt fascinerade av temat ”Vackrare vardagsvara” från tidigt svenskt 1900-tal. Att så många som möjligt ska få tillgång till, och ha råd med, god design, och att det handlar om långsiktig livskvalitet, säger Ewa Kumlin.

Bland innehållet i utställningen märks Carl Larsson, Bruno Mathsson, svensk funktionalism, minimalism och Ikea. Det finns också en avdelning där samtida svenska formgivare jobbat med traditionella taiwanesiska teman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.