Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Svensk konstnär ska tala med Andy Warhols ande

Leif Elggren och hans EPV-maskin.
Leif Elggren och hans EPV-maskin. Foto: Klara Källström, Thobias Fäldt

Svenske konstnären Leif Elggren ska göra konst tillsammans med Andy Warhols ande. Åtminstone är det premissen för en konstutställning som Absolut Vodka ordnar i New York den 1 oktober för att lansera sin nya vodkaflaska.

Leif Elggren ska tillsammans med ljudkonstnären Schnellenbuntibilder och dj:n A-Trak ”ta kontakt med Andy Warhol” genom en ”EVP-maskin” som ska fånga upp röster från de döda. Idén föddes på 1950-talet när bland andra svensken Friedrich Jürgenson tyckte sig höra röster på bandinspelningar, och Elggren har tidigare gjort inspelningar i Emanuel Swedenborgs lusthus på Skansen i Stockholm.

– Vi lyckades extrahera fram fragment av röster, men om det är Swedenborg eller ej törs vi inte riktigt säga med bestämdhet, säger Leif Elggren.

– Jürgenson och hans gelikar kom på tekniken mer eller mindre av misstag: Vad är det för röster som framträder på banden? Senare började de göra mer metodiska försök. De hävdade att det var avlidna personer som på något sätt försökte meddela sig med de levandes värld.

Vad tror du?
– Jag har jobbat mycket med ljudkonst och gett ut skivor med elektronmusik och mer konceptuell ljudande konst. Jag vill undersöka om jag kan se det här som ett nytt rum. Väldigt många ljudkonstnärer jobbar med ”field recordings” på stan eller i naturen som man bearbetar på olika sätt. Men det här tillför något mer, något nytt, oavsett vad det är för fenomen.

Personligen är jag av den bestämda uppfattningen att det är omöjligt att tala med de döda eftersom de är döda. Kan jag uppskatta verket ändå?
– Ja, det tror jag absolut! Det som kommer att ske är att vi bygger upp en situation och en plats, och försöker bädda för att något ska inträffa. Vi gör vad vi kan för att det ska kunna uppstå, det är ett försök att nå andra sidan.

Vad skulle du fråga Warhol om du fick kontakt med honom?
– Jag skulle nog fråga hur han har det, om han fortsätter att jobba. Han var en väldigt energisk person som själv utvidgade gränser.

Vad skulle han tycka om det här konstprojektet?
– Jag tror att han skulle tycka att det var jättespännande. Även om han verkade vara en väldigt tyst och blyg person så hade han en väldig kapacitet och nyfikenhet. Jag tror att han skulle intressera sig för det här.

Det är en reklamkampanj för vodka där man hävdar att man talar med Andy Warhols döda ande – är det inte lite... spekulativt?
– Jag ser det så här: Andy Warhol samarbetade med Absolut 1986 och gjorde en målning som de nu använder på sina flaskor. Kunde Warhol göra det samarbetet, så kan jag också. Absolut har sponsrat och stöttat många konstprojekt, jag tycker att de gör en hedervärd insats.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.