Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Tre dagar i stenbumling blir konstperformance

Abraham Poincheval innan stenen slog igen om honom i onsdags.
Abraham Poincheval innan stenen slog igen om honom i onsdags. Foto: JOEL SAGET

Den franske konstnären Abraham Poincheval har blivit en världsnyhet sedan han i onsdags presenterade sitt nya performanceverk.

I en vecka ska han vara instängd i ett stenblock på konstmuseet Palais de Tokyo i Paris. Poincheval har fräst ut ett utrymme inne i stenen där han nätt och jämnt får plats själv tillsammans med tillräckligt mycket vatten och mat för att överleva veckan ut. Genom en liten springa kan han kommunicera med museipubliken.

– Folk tycks bli väldigt berörda. De talar in i sprickan, läser poesi för mig och berättar om sina mardrömmar och drömmar. De talar inte så mycket med mig som till stenen, säger han till The Guardian.

Konstnären har tidigare bland annat tillbringat två veckor insydd i en uppstoppad björn och instängd i en plastflaska guppande på floden Rhone.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.