Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Två statliga museer kan tvingas stänga

Medelhavsmuseet i Stockholm kan tvingas lägga ner.
Medelhavsmuseet i Stockholm kan tvingas lägga ner. Foto: Mark Earty / TT

Statens museer för världskultur kan tvingas stänga ett eller två av sina museer i Stockholm. Flera år av ekonomiska underskott gör att myndigheten måste struktureras om, erfar DN.

Anställda på Statens museer för världskultur som DN pratat med berättar att det finns långtgående planer på att stänga ett eller två av myndighetens fyra museer Östasiatiska, Etnografiska, Medelhavsmuseet och Världskulturmuseet i Göteborg. Enligt anställda diskuteras en lösning med endast ett museum i Stockholm och ett i Göteborg. En sammanslagning av två eller tre av museerna skulle sannolikt också innebära uppsägningar av personal.

Bakgrunden är att myndigheten under flera år dragits med ekonomiska underskott och dessutom fått kritik för bristande intern styrning. I en analys av myndigheten som Statskontoret gjort på uppdrag av Kulturdepartementet får Statens museer för världskultur hård kritik och föreslås göra stora åtgärder för att få ekonomin i balans.

Ledningen för myndigheten är tystlåten kring planerna men överintendent Ann Follin säger till SVT att det inte är omöjligt med en omstrukturering av myndighetens lokaler, men att det i så fall kommer vara ett av flera förslag.

– Vad vi måste jobba med är att sänka våra lokal- och personalkostnader och öka våra intäkter. Så det är en stor utmaning vi har framför oss, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.