Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Ung svensk form 2017 på Arkdes

Tänk er ett permanent flyktingläger på Öresundsbron. I en dystopisk framtidsbild har tusentals människor fastnat mellan stängda gränser. ”Sundet” är utan tvekan det mest minnesvärda på Ung svensk form (USF) som just nu visas på Arkdes.

Utställning

”Ung svensk form 2017”

Arkdes

Skeppsholmen, Stockholm. Visas t o m 9/7.

Den lilla, numera årligen återkommande USF-utställningen har ambitionen att ge unga och oetablerade formgivare en mer given plats på designscenen. (”Ung” är för övrigt en rätt märklig beteckning. Ett av villkoren i år var att deltagarna skulle vara födda efter 1980.)

Över 400 bidrag skickades in till arrangören Svensk form denna gång. Av dessa plockade juryn ut tjugo. Förutom Björn Bondessons vackert illustrerade skräckscenario med tydliga politiska hänsyftningar hittar vi flera intressanta idébaserade föremål. Här finns materialexperiment och starka hantverksuttryck, miljötänk och försök att hitta nycklar till det mänskliga psyket med hjälp av fysiska föremål.

Emili Höck använder papper och annat komposterbart kompositmaterial för vaser och burkar; vattentäta kärl som får färg och mönster av äggskal, träkol och olika bergarter. Julia Madås försöker förena maskin och människa i sitt skåp ”Moiré”. Flera lager laserskuret skivmaterial bildar tillsammans ett mönster som påminner om rotting. Snyggt.

Karin Bodin varnar på ett stillsamt sätt för ett högaktuellt hot: nedskräpningen av oceanerna. Hon hoppas att hennes tankeexperiment ”Havsgloben” (en inverterad jordglob där havens djup lyfts och står ut som berg till exempel) ska förändra våra attityder. Det är både vackert och poetiskt.

Samma sak, med tillägget aningen skrämmande, kan sägas om Lisa Wallerts keramiska skulptur ”Embodied”, där leran fått en metallisk yta. De svarta ”benknotorna” som påminner om ett harnesk eller en ansiktsmask känns i hela kroppen.

Så det är ovanligt mycket att fördjupa sig i på USF denna gång. Efter nedslaget på Arkdes ska utställningen vandra vidare, närmast till Storsjöyran i Östersund. Därefter förhoppningsvis till flera andra platser, inklusive både Japan och Kina.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.