Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

"Vad farao är det som pågår?"

Toalettinstallation på Bonniers konsthall.
Toalettinstallation på Bonniers konsthall. Foto: Yngve Sjöman
På en toalett på Bonniers konsthall filmas besökarna underifrån - i den mest intima av situationer. Det är en konstinstallation som kommenterar övervakningssamhället. "Jag känner mig kränkt", säger en kvinnlig besökare.

Marie är en kvinna i 60-årsåldern, bosatt i Stockholmsområdet. Den 5 september äter hon lunch med sin syster och svåger i restaurangen vid Bonniers Konsthall på Torsgatan. Efteråt besöker hon toaletten en trappa ned. När hon slagit sig ner får hon syn på en tv-skärm till vänster om toalettstolen.

- Jag tänkte: Vad farao är det som pågår? Och vad i hela världen är det som syns på skärmen? Och sedan insåg jag - det är min rumpa, berättar Marie.

Just under vattenytan är en kamera placerad som filmar uppåt och fångar vad som pågår. Bilderna visas i realtid på tv-skärmen.

- Jag hade tyvärr redan påbörjat processen. Jag försökte dölja det genom att slänga ner papper i vattnet, men det hjälpte inte. Det var väldigt obehagligt.

Sa du något till personalen på konsthallen efteråt?

- Nej, jag skämdes så mycket. Men min syster ringde upp dem efteråt och då förklarade de att det var en konstinstallation. "Vad ska den vara bra för?" undrade min syster. "Den speglar samhället", svarade de. Herre min gud...

Var det inte skyltat att det var en konstinstallation?

- Jag såg ingen skylt, och då stod jag ändå och väntade ganska länge, för det var en annan kvinna före mig på toaletten. Alltså, jag tycker om kultur, men... det här... jag känner mig faktiskt kränkt.

Anledningen att Marie hör av sig till DN.se en månad efter toalettbesöket på Bonniers konsthall är nyheten att en 41-årig man från Värmdö har åtalats för sexuellt ofredande efter att ha smygfilmat över 100 kvinnor på toaletter i centrala Stockholm.

- När jag läste nyheten väcktes en massa känslor i mig, säger Marie. Det är så mycket man undrar över. Vad händer med materialet? Finns filmerna kvar? Vad är ändamålet?

Toalettinstallationen på Bonniers konsthall heter Closet Circuit. Verket är skapat av den världsberömda schweiziska videokonstnären Elisabeth Charlotte "Pipilotti" Rist. Det har tidigare visats på bland annat Brooklyn museum.

Closet Circuit är ett permanent installerat verk på Bonniers konsthall sedan hösten 2006. Alldeles till höger om toalettdörren sitter en liten skylt med namnet på konstnären och konstverket.

- De allra flesta blir positivt överraskade. Särskilt barn. De springer ut och in på toaletten hela tiden och försöker dra med sig sina föräldrar. Men det finns säkert folk som valt att inte gå in. Och det kan jag förstå, säger konsthallschefen Sara Arrhenius.

Ni är inte oroade för att göra era besökare illa till mods?

- Meningen är inte att skrämmas. Besökarna får välja själva. Det är inte vår enda toalett.

Speglar konstverket samhället?

- (skratt) Det är öppet för tolkning. Men det är just det som är spännande med konstverk, alla gör egna associationer. Pippilotti Rista är en busig konstnär som jobbar mycket med humor. Jag tror att hon velat leka med vår osäkerhet. Men man kan också se det som en kommentar till övervakningssamhället.

Vad gör ni av det filmade materialet?

- Det är ingen inspelning utan vad man ser på skärmen är det som kameran ser. Inget spelas in eller sparas. Folk behöver inte vara oroliga att materialet dyker upp i "Här är ditt liv" om tjugo år.

Och toalettinstallationen kommer att finnas kvar tills vidare?

- Ja, det är bara att komma och slå sig ner.

Marie är dock skeptisk:

- Jag är ingen sur gammal tant, men vad jag upplevde på Bonniers konsthall är över gränsen. Det är så mycket som är snett i samhället i dag. Inget är hemligt längre. Man ska öppna alla lådor och ta bort all spänning och all intimitet. Det är bara skit, helt enkelt.

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.