Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Världens största gosekanin behöver nytt hem

Foto: Örebro Konsthall
De senaste tre månaderna har en stor gul kanin smyckat Stortorget i Örebro. Nu försöker ett kommunalråd i kommunen hitta nya adoptivföräldrar för att rädda kaninen från rivning.

Den som har besökt Örebro i sommar har inte kunnat undvika den sexton gånger sexton meter ”Big Yellow Rabbit” som ligger på rygg med benen i vädret mitt i centrum.

Kaninen har blivit en snackis, och kallats både ”brutal” och ”konst som man blir glad av” av kommuninvånarna. 

Men nu ska kaninen bort. Konstverket av den holländske konstnären Florentijn Hofman står bara på torget tillfälligt. Den tredje oktober är det tänkt att den ska börja rivas, skriver Nerikes Allehanda.

Kommunalrådet Björn Sundin (S) vill istället hyra ut eller sälja konstverket. Han har pratat med örebroare som är intresserade av att ta hand om jättekaninen. Om kaninen får en ny ägare är det dags för nästa svåra fråga: Hur ska den i så fall kunna monteras ner, transporteras och byggas upp på nytt?

Jättekaninen är en del av konstprojektet Örebro Openart som består av totalt 1.000 verk. Den kostade Örebro kommun ungefär 100.000 kronor att bygga.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.