En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-05-26 08:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/vi-hoppas-kunna-paverka-de-sociala-klyftorna/
Konst

”Vi hoppas kunna påverka de sociala klyftorna”

Foto: Foto: davidsfoto.se

”Moving art project” har i dag vernissage på Sergelgatan 8–10 i Stockholm. 185 verk av 102 konstnärer åker sedan på turné och besöker totalt tio städer. Konstnären Anna Gyllenklev är en av grundarna till projektet.

1. Vad är ”Moving art project”?

– I dagsläget är det en ambulerande samtidskonstutställning. Vi vill ta en utställning, som kanske annars hade varit centrerad till en storstad, till flera ställen. Men på lång sikt är det en ny rörelse inom Kultursverige. Vi vill hjälpa till att skapa nya ytor för både konstnärer och publik, och parallellt har vi ett skolprojekt där vi jobbar med att inspirera grundskolan och hoppas på det sättet kunna påverka på lång sikt, rent politiskt, de sociala klyftorna.

2. Utställningen ska visas i tio städer, hur går det till?

– Vi har tittat på städer där det finns ett stort kulturintresse men kanske inte lika stort utbud. Så förutsättningarna kommer se annorlunda ut från stad till stad, på många ställen är vi i icketraditionella lokaler, gamla butikslokaler, ett gammalt systembolag eller en flyghangar.

3. Vad har ni för förhoppningar med projektet?

– Vi hoppas så klart att vi ska kunna påverka publiken, att fler ska kunna se utställningar och att vi ska nå ut till människor som kanske vanligtvis inte går. Men också att avdramatisera konsten.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt