Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Vittnesmål om sexuella trakasserier i konstbranschen

I det kommande numret av Tidskriften Konstnären bryter Snövit Hedstierna tystnaden i den svenska konstbranschen, i spåren av #metoo och #NotSurprised. Hon vittnar om grova sexuella trakasserier på en av världens största konstmässor.

Hedstiernas artikel handlar om hur hon utsattes för ett dussin ovälkomna sexinviter från män i branschen, under enbart det första av fem intensiva dygn på den internationella konstmässan. 

"Curator, stort museum, USA: Vill gärna slicka kokain från mina bröst. 

Gallerist, Kanada: Vill ge mig oralsex i förrådet till sitt eget utställningsbås.

Curator, Italien: Ber under öppningen av sin utställning att han ska få slicka upp mitt kiss när jag är på väg till toaletten.

Konstintendent, Sverige: Frågar om jag vet var man köper något uppåtknark som vi kan ta för att sedan ha sex om och om igen hela natten.

Curator, känt galleri, England: Ber mig gå med honom till hotellet så han kan spänna fast mig och se hur mycket jag som performancekonstnär är beredd att lida för min konst."

Snövit Hedstierna har noterat de sexuella trakasserierna på respektive mans visitkort, för att kunna hålla isär dem. De senaste fem åren har hon i sin konstnärliga praktik fokuserat på teman som acceptans, genusfrågor, jämställdhet och sexuellt våld. Arbetet pågår medan hon själv samtidigt blir utsatt av personerna som ofta är nyckeln till att få ställa ut dessa verk, skriver hon:

"Jag är konstnär. Jag är högutbildad. Jag är underbetald. Jag lever ständigt under pressen att bli bortvald. Jag är en ständig arbetssökande på en brutalt hård marknad och ett offer för ett hierarkiskt, patriarkalt system i vilket jag ständigt tvingas bemöta sexuella fantasier i påtvingat format."

Nästa år ska hon visa verket ”An issue of structure, episode 7” på Konstmuseet i Skövde, i form av en vr-film vars manus är baserad på 250 djupintervjuer och 6 000 timmar vittnesmål om grova sexuella trakasserier av nordbor som identifierar sig som kvinna/queer/trans/gender-fluid. Hon släpper också en större publikation gällande inspelningarna, neonskyltar med citat från verket, samt ett publikt ljudarkiv.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.