Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Yoko Onos autograf på vift bland läsarna

"Good morning!" hälsar Yoko Ono till en okänd DN-läsare.
"Good morning!" hälsar Yoko Ono till en okänd DN-läsare. Foto: Moderna museet
Fick du Yoko Onos autograf i tidningen i morse? I så fall kan du skatta dig lycklig. Den världsberömda konstnären signerade fem exemplar av DN innan tidningarna delades ut tidigt på tisdagsmorgonen.

Det var på sida tre i kulturdelen som Yoko Ono signerade en konstnärlig annons som hon själv utformat. Fem prenumeranter i Stockholm fick den unika autografen skickade till sina brevlådor.

– När Yoko Ono gjorde en så fin annons kunde vi inte motstå den här extra tvisten, säger Moderna Museets pressekreterare Kristin Ek.

Tillsammans med ett flertal andra bevittnade hon Yoko Onos verk ”Evening till Dawn” och ”Secret Piece” som genomfördes på Djurgården mellan måndagen och tisdagen. Det sista verket ägde rum mellan 03.00 och 04.00 på tisdagsmorgonen, men trots tidpunkten hade flera konstentusiaster tagit sig ut till Waldemarsudde.

– Det var många på Djurgården som gärna ville ha en autograf, så det känns väldigt roligt att kunna erbjuda en hälsning och autograf till några som inte förväntar sig det, säger Kristin Ek.

Hur ställde sig Yoko Ono till idén?

– Hon tyckte idén var bra när vi ställde frågan. Vi tycker att idén är kongenial med hennes konstnärskap.

Hur då?

– Dels på grund av spontaniteten. Sedan är hennes verk på Moderna museet instruktionsverk och annonsen i sig är en förlängning av hennes konstnärskap, den är skriven i samma anda.

Är inte risken stor att läsarna missar autografen?

– Det får vi verkligen hoppas att de inte gör, men självklart finns den risken och då får det vara så. Det är också en del av det.

Var du en av dem som fick Yoko Onos autograf i tidningen? Mejla till www@dn.se och berätta!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.