Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Konsthögskolan i Malmö hotas av nedläggning

Foto: jorchr / Wikimedia

Konsthögskolan i Malmö kan tvingas att stänga. Kommunens politiker vill göra om lokalen till en högstadieskola och i nuläget har man inte erbjudit någon ersättningslokal. Nu strömmar protesterna in från hela konstvärlden. 

Diskussionen om att göra om lokalen i Malmö till en högstadieskola har pågått i två år. I förra veckan fick Konsthögskolan beskedet från Stadsbyggnadskontoret att en flytt kan bli aktuell redan nästa sommar.

Staden planerar att bygga ett nytt gemensamt campus som ska husera både Konsthögskolan, Musikhögskolan och Teaterhögskolan. Men detta bygge ser inte ut att bli verklighet förrän tidigast 2027, och fram till dess har Konsthögskolan inte blivit erbjuden någon ersättningslokal. Detta innebär att skolan kan komma att stänga.

Under måndagen informerades skolans personal och elever om beslutet.

– Vi är helt chockade. Jag känner att vi inte är sedda som skola, att politikerna inte förstår vikten av vad vi håller på med, säger Selma Sjöstedt som är konstelev och driver frågan.

Gertrud Sandqvist är rektor på skolan och beskriver beslutet som ett ultimatum.

– Vi ska ut om ett år och får inte nya lokaler förrän om tidigast tio år är det sagt. Vad ska vi göra däremellan? Det här är en skandal utan dess like. Folk från hela världen har hört av sig och förstår inte. Vi förstår inte heller. Man kan inte kasta ut skolan på gatan, säger hon. 

Många har reagerat på beslutet och protester från hela konstvärlden har strömmat in, från professorer till tidigare elever på skolan. På två dagar har över 4.000 personer skrivit under en protestlista på nätet.

I ett inlägg på Facebook förklarar Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh att man inte har som avsikt att stänga Konsthögskolan.

”Just nu pågår det ett arbete mellan ledningen för Lunds universitet och Malmö stad för att hitta nya lokaler för verksamheten då Konsthögskolan idag befinner sig i en klassisk gammal grundskola som framöver kommer att behövas av flera hundra malmöbarn.”

Gertrud Sandqvist, som nåtts av Stjernfeldt Jammehs uttalande, ger inte mycket för förklaringen.

– Det låter fint, men än så länge har de inte erbjudit oss någonting. De verkar tro att det är enkelt att fixa en ny lokal, men i över tjugo år har skolan byggts och anpassats efter vår verksamhet med ateljér och verkstäder. Det enklaste vore bara att få låta oss vara kvar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.