Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konstkritiker-krossade-konstverk-med-laskburk/

Konst

Konstkritiker krossade konstverk med läskburk

Bild från konstmässan Zona Maco. Konstverken på bilden är inte de som förstördes.
Bild från konstmässan Zona Maco. Konstverken på bilden är inte de som förstördes. Foto: Zona Maco pressbild.

Konstverket, som ställdes ut på mässa i Mexico City, kollapsade sedan en konstkritiker placerat en läskburk på det. Nu anklagas kritikern för att ha betett sig både oproffsigt och fullkomligt respektlöst, skriver The Guardian.

TT Text

Det var i lördags vid konstmässan Zona Maco i Mexikos huvudstad som konstverket kollapsade. Olyckan inträffade sedan konstkritikern Avelina Lésper placerat en tom läskburk på verket för att visa sitt missnöje med det.

Konstverket var skapat av konstnären Gabriel Rico och bestod bland annat av en glasskiva, en sten och en fotboll. Det ingår i den serie Gabriel Rico har gjort där han kontrasterar föremål som är skapade av människan mot föremål skapade av naturen. 

När Lésper placerade burken på verket så kollapsade det. Glasskivan föll till golvet och splittrades. ”Det var som att verket hörde min kommentar och kände vad jag tyckte om det”, sa Lésper senare i ett uttalande till mexikanska medier. 

https://twitter.com/grazalce/status/1226291452289794048

Hon ska efter olyckan fått höra att verket värderats till 20.000 dollar, motsvarande drygt 200.000 svenska kronor. Galleriet som visade Ricos konst kritiserar nu Léspers beteende som respektlöst och oproffsigt, skriver El Universal och flera andra mexikanska medier. 

I ett inlägg på Instagram skriver galleriet att det utan tvekan var kritikerns agerande som fick verket att kollapsa. Lésper uppger i sin tur att hon föreslog att galleriet skulle lämna kvar verket så som det såg ut efter kollapsen, ett förslag som avböjdes. Kritikern har nu erbjudit sig att reparera verket.

https://twitter.com/A_mirandam/status/1226304512610074624

Läs mer

Nakenmålning av revolutionsledaren Zapata skapar konflikt i Mexiko