Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konstnar-lurade-google-maps-i-berlin/

Kultur

Konstnär lurade Google Maps i Berlin

01:03. Med hjälp av 99 mobiltelefoner i en skrinda lurade en tysk konstnär Googles karttjänst och lyckades leda om trafiken i Berlin.

Den Berlinbaserade konstnären Simon Weckert, som specialiserar sig på verk i den digitala tidsåldern, lyckades leda om trafiken i Berlin helt på egen hand, skriver The Guardian.

TT Text

Genom att lägga 99 mobiltelefoner i en vagn, och sedan spatsera i maklig takt med dessa på den tyska huvudstadens gator, lurade han karttjänsten att tro att det bildats långa köer i trafiken. I ett klipp som publicerats på Youtube syns Simon Weckert vandra med sin lilla röda vagn mitt i gatan, eftersom de många trafikanter som använder tjänsten förmodligen valt en annan väg.

”Genom den här aktiviteten är det möjligt att göra en grön väg till en röd väg, vilket har en effekt på den fysiska världen genom att leda om bilar till en annan väg”, säger konstnären om sitt projekt, skriver The Guardian.

Google säger i ett uttalande att de välkomnar konstprojektet.

”Oavsett om det sker med en bil, en vagn eller en kamel så gillar vi när Google Maps används på kreativa sätt. Det hjälper oss att få kartorna att fungera bättre i det långa loppet”.