Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konstnaren-bea-szenfeld-beskjuten-i-sin-atelje/

Kultur

Konstnären Bea Szenfeld beskjuten i sin ateljé

Bea Szenfeld.
Bea Szenfeld. Foto: Fredrik Funck

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver konstnären Bea Szenfeld att det sköts 14 skott mot hennes ateljé natten till onsdag. Två personer har tagits in för förhör, men släppts under dagen, säger polisen till DN.

”Jag var i ateljén, satt och jobbade. Såg allt lajv på övervakningskameran när en bil saktade in och en pistolpipa sträcktes emot mig. Hann slänga mig på golvet när jag såg att det var ett vapen som riktades mot mig”, skriver konstnären.

På Facebooksidan har hon lagt upp bilder på flera kulhål i fönsterrutan. ”Tackar min lyckliga stjärna att jag lever. Skotten gick rakt genom ateljén och in väggen i höjd med mitt huvud och överkropp”, skriver hon. 

Szenfeld kontaktade polisen, som enligt inlägget var på plats efter en minut. 

Till DN säger polisens presstalesperson i Stockholm, Mats Eriksson, att de under natten kunde gripa två personer i ett fordon i närheten och ta in dem för förhör.

– De personerna är numera släppta. Anmälan gäller vapenbrott och skadegörelse, och vi tror att det rör sig om ett luftvapen. Vi har hittat ett flertal hål i rutan, och en stålkula som sannolikt har med saken att göra.

Szenfeld har även vid ett tidigare tillfälle utsatts för attack. Den 27 oktober skrev hon ett inlägg på Facebook att 13 kilo sten kastats in genom fönstret på ateljén. På frågan om händelserna har med varandra att göra säger polisens Mats Eriksson:

– Vi ska absolut titta på det. Det vore tjänstefel om vi inte gjorde det. 

DN söker Bea Szenfeld.