Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Konstnärernas redan låga löner nu ännu lägre

Den vanligaste inkomsten för en konstnär i Sverige är 13.300 kronor i månaden. Bara 9 procent tjänar över 25.000 kronor. Det visar en ny undersökning från Konstnärernas riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare.

Inkomsterna är i stort desamma som de var för tre år sedan och innebär att konstnärernas realinkomster därmed minskat med cirka 5 procent på grund av inflationen.

– Nu måste kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vakna, utvecklingen är oerhört oroväckande för Sverige som konstnation. Hur ska vi få dagens unga talanger att våga satsa på konsten när inkomsterna är så blygsamma? undrar Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas riksorganisation, KRO.

Undersökningen, som kallas ”Utsikt från ateljéerna 2014”, visar också att konstnärerna i dag lägger allt mindre tid på sitt konstnärskap och mer tid på brödjobb vid sidan om den konstnärliga verksamheten än för tre år sedan. Den ”typiska” konstnären och konsthantverkaren är i dag en ”kombinatör” (anställd och egenföretagare) som driver sin konstnärliga verksamhet i egen firma och extrajobbar som anställd/vikarie eller som projektanställd för att få ekonomin att gå runt.

Omkring 35 procent av konstnärerna ägnar mer än 75 procent av sin arbetstid åt den konstnärliga verksamheten. År 2008 var motsvarande siffra 45 procent.

– Konstnärer har alltid varit mångsysslare och varit tvungna till andra jobb för att klara sin försörjning, men nu är problemen större än någonsin, säger hon.

Enkätsvaren visar också att många av Sveriges professionella konstnärer står utanför de sociala trygghetssystemen. Sju av tio konstnärer uppger att de inte sökt ersättning från Försäkringskassan när de till exempel varit hemma med sjukt barn.

– Politikerna borde uppmuntra socialförsäkringsutredningen att särskilt utreda kulturskapares förutsättningar. I dag har vi trygghetssystem som mest levererar otrygghet för kulturskaparna.

Konstnärernas riksorganisation kräver nu att kulturministern ser över den individuella visningsersättningen för konst som visas i offentliga miljöer som är konstnärernas motsvarighet till den statliga biblioteksersättningen som författarna får från staten i upphovsrättsersättning. Enligt Katarina Jönsson Norling så fattas det minst 15 miljoner kronor för att konstnärernas ersättningssystem ska komma upp på samma nivå som författarnas ersättningssystem.

KRO kräver också att staten fördubblar sitt stöd till bild- och formkonsten, bland annat genom att höja medverkans- och utställningsersättningen för arbetet i samband med en utställning och att utarbeta ett stimulansprogram för att få fler kommuner, landsting och fastighetsbolag att arbeta med konst i offentliga miljöer.

Fakta.17,4 miljoner besök på museer år 2012

Enligt Myndigheten för Kulturanalys gjordes det 17,4 miljoner besök på museer år 2012. Av museernas permanenta utställningar är 21 procent inriktade på konst. Uppskattningsvis görs 3,5 miljoner besök på konstmuseum och då är inte Sveriges alla konsthallar inräknade. Siffran kan jämföras med Svenska Hockeyligan som lockade cirka två miljoner besökare 2013/14 och Allsvenskan i fotboll som drog 1,8 miljoner åskådare år 2013.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.