Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konstrecensioner

Beckers konstnärsstipendium 2017 – 30-årsjubileum på Färgfabriken i Stockholm

Färgfabriken är fullspäckad av talanger.

KONST
Beckers konstnärsstipendium 2017 – 30-årsjubileum

Färgfabriken, Stockholm. Visas till och med 12/3

I 30 år har Beckers konstnärsstipendium delats ut och en jubileumsutställning fyller nu Färgfabriken i Liljeholmen. Alla belönade konstnärer representeras med ett verk var, förutom årets stipendiat Anna Camner, som visar ett tjugotal målningar.

Anna Camner har fått en egen utställning i utställningen, en lövformad struktur med mörka innerväggar och punktbelysta målningar. Det är en vacker lösning i en rå gammal fabrikslokal, som lyfter fram Camners delikata små oljemålningar som smycken.

Men i hennes mästerligt målade naturmotiv gömmer sig detaljerade studier av förruttnelseprocesser, kryllande insekter och kasserade kondomer. Det är hyperrealism med surrealistisk känsla, som minner om 1600-talets stillebenmåleri och vanitasmotiv, men där förgänglighetssymbolerna samtidigt kopplar till vår tids jäsande miljöhot.

Samma krypande obehagskänsla finns i videofilmen ”Turn into me” av Nathalie Djurberg, som fick Beckersstipendiet 2006. Hon har fått ett eget rum för sin film med leranimationer och musik av Hans Berg. Men här är hotet mycket mer uttalat. En naken, blodig kvinna stapplar fram i en trollskog och blir till en kalasmåltid för djuren – men skelettet reser sig igen och får nytt ”liv” efter penetration av skunkliknande varelser...

Enbart detta verk och Camners miniutställning är värt ett besök på Färgfabriken. I jubileumsretrospektiven syns det också tydligt att juryn har varit duktig på att identifiera talang (dock inte hos en enda nysvensk). Camner har redan gjort internationell karriär men i många fall har man varit tidigt ute.

Här finns en rad namn som i dag är väletablerade, däribland Dan Wolgers, Anders Widoff, Annika Larsson, Ulf Rollof, Jockum Nordström, Linn Fernström. Men också yngre uppmärksammade konstnärer som den lysande akvarellmålaren Maria Nordin och den keramiska skulptören Sara Möller. Och missa inte Patric Larssons stop-motion video med obetalbar konversation.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.