Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konstrecensioner

INDEX award 2011 på Kvæsthusmolen, Köpenhamn

Svenska industridesignerna Anna Haupt och Terese Alstin vann en Index award i kategorin lek med sin cykelhjälm ”Hövding”.
Svenska industridesignerna Anna Haupt och Terese Alstin vann en Index award i kategorin lek med sin cykelhjälm ”Hövding”.
Konstrecension

Verk: INDEX award 2011

Plats: Kvæsthusmolen, Köpenhamn. Visas t o m 25/9

Den svenska cykelhjälmen ”Hövding” är världsbäst. I alla fall enligt Index, en icke-vinstdrivande dansk organisation som alltid fogar slagordet ”design to improve life” till sitt namn. Vartannat år sedan 2005 delar Index ut världens största och numera mest prestigefyllda design­utmärkelser. Fem designprojekt i fem tävlingsklasser (kropp, hem, arbete, lek och gemenskap) får denna gång dela på 500 000 euro.

Index fick i år in nästan tusen bidrag från hela världen. De sextio finalisterna, inklusive vinnarna, visas nu på Kvæsthusmolen utanför Det Kongelige Teater i Köpenhamn, innan en världsomspännande turné drar i gång.

Den svenska vinnaren ”Hövding” är egentligen inte alls en huvud­bonad, utan en krage försedd med airbag. Bakom denna innovation står Anna Haupt och Terese Alstin, båda industridesigner utbildade vid designhögskolan i Lund. Deras mål var att överlista den mänskliga fåfängan (”man vill ju inte förstöra frisyren”) och få cyklister att verkligen använda hjälm. Designarbetet har tagit hela sju år med en lång rad krocktest i slutfasen.

Att Index fått sådan status beror främst på inriktningen. Här handlar det inte om tjusiga prylar för folk som redan har det mesta, utan om lösningar som verkligen kan förbättra levnadsvillkoren för människor, särskilt för dem som lever under hårdare betingelser. Någon minns kanske en av de första vinnarna, plaströret ”Lifestraw”, som gjorde smutsigt vatten möjligt att dricka.

Årets vinnare är alla hälsofrämjande och med klart sociala ambitioner. Schweiziske designern Yves Behars mexikanska projekt, ”Se bättre för att lära bättre”, går ut på att förse behövande mexikanska barn med gratis glasögon. De har justerbara bågar som barnen själva varit med om att ta fram. Övriga handlar om bostadsbyggande i Chile (”Elemental Monterrey”), om ett pedagogiskt system som ger indiska barn utbildning och självkänsla (”Design for change”) och om en designbaserad metod för att förbättra livet för människor i en storstad (”Design Seoul”).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.