Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konstrecensioner

”Kate Millett Farm” på Marabouparken, Stockholm

Kate Millett i studion.
Kate Millett i studion. Foto: Mikaela Krestesen
Konstrecension

Konstnär: Sisters of Jam: Mikaela ­Krestesen & Moa Krestesen

Verk: ”Kate Millett Farm”

Plats: Marabouparken, Stockholm. Visas t o m 27/11

I’m a pioneer! Så identifierar sig Kate Millett i en video på Marabouparken. Där visar Moa och Mikaela Krestensen (Sisters of Jam) den första delen i ett pågående projekt som med kollektiva metoder porträtterar författaren, konstnären och aktivisten Kate Millett.

Med sin klassiska bok ”Sexual politics” 1970 gjorde Millett ’patriarkatet’ till ett centralt begrepp i feministisk analys och debatt. Senare startade hon Kate Millett Farm – en konstkoloni för kvinnor i Poughkeepsie, NY, en plats för kreativitet och kollektivism. Fram till för några år sedan kom kvinnliga konstnärer och författare dit för att bo och arbeta.

Utställningen består av dokumentärt material, tuschteckningar och texter samt fotografier från Sisters of Jams besök 2010. Videon är ett samarbete med dokumentärmakaren Fredrik Redelius och Jenny Wilson har för detta tillfälle specialkomponerat fyra låtar, som är musikaliska kommenterar till Milletts filosofiska värld.

Sisters of Jams kollektiva arbetsmetod kan ses som ett hommage till den feministiska aktivism som Millett representerar. Men porträttet de påbörjat är inte en enkel hyllning utan en undersökande och rörande berättelse om hur en legendarisk feministisk aktivist kunde bli föråldrad och därför isolerad.

Fotoinstallationen ”The lavender house” dokumenterar resterna av verksamheten på farmen. Fotografierna är tagna under hösten och fallna löv förstärker intrycket av att platsen blivit övergiven. Här är oreda och förfall.

Ett foto visar Kate Millett i sin studio. Betraktaren ser henne på avstånd, bakom travar av böcker, dokument och konstverk. Fotot visualiserar den distans i tid och rum som Sisters of Jam tycks vilja överbrygga genom att ställa frågor om gemenskap och ensamhet, kontinuitet och historieskrivning.

På ett mer allmänt plan handlar denna tankeväckande utställning om vikten av att föra ett feministiskt samtal mellan generationer och geografier.

”Feministen som tiden glömde”; samtal om Kate Millett Farm onsdag 23/11 kl 18.30, Marabouparken.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.